Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararını açıkladı: İkiye karşı üç oyla alındı

Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararını açıkladı: İkiye karşı üç oyla alındı
Danıştay 10. Daire, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla çekilmesine karşı açılan iptal davasında kararını açıkladı. Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemi reddedildi.

Danıştay 10. Daire, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine ilişkin kararının iptali talebini reddetti. Karar, 3'e karşı 2 oyla alındı.

Kararda iç hukukta kadına yönelik şiddete ilişkin düzenlemelere yer verildi. İnsan Hakları Eylem Planı'na da atıfta bulunulan kararda şöyle denildi:

"Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla iç hukukumuzda, Anayasa ve 6284 sayılı Kanun başta olmak üzere birçok düzenlemenin bulunmakta olduğu, bu düzenlemelere dayalı uygulamaların da belirlenen plan dahilinde hayata geçirildiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; Anayasa tarafından verilen temsil yetkisi ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine istinaden tesis edilmiş olan dava konusu Cumhurbaşkanı Kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ve davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.."

KARŞI OY

Kararda iki üye hakim karşı oy kullandı. Karşı oy yazısında ise özetle şöyle denildi:

"Dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile ülkemiz bakımından feshedilen Sözleşmede önlenmesi amaçlanan hususların ülkemizde devam ediyor olması, 6284 sayılı Kanun'un Sözleşme hükümlerine doğrudan göndermede bulunması, diğer bir deyişle bu Kanunun, kadınları gerçek anlamda korumada tek başına kendisinin yeterli olmayacağını ve değinilen Sözleşmenin desteğine de ihtiyacı olduğunu kabul etmesi, ayrıca sözleşmenin feshiyle Kanun'un atıfta bulunan hükümlerinin anlam ve uygulama kabiliyetini yitirecek olması karşısında, dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının, konu, sebep ve amaç unsurları yönünden de hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır..." (Kısa Dalga)

KARARIN TAM METNİ

Gündem