Danıştay savcısı tam kapanmada dönemindeki içki yasağı genelgesinin iptalini istedi

Danıştay savcısı tam kapanmada dönemindeki içki yasağı genelgesinin iptalini istedi
Danıştay savcısı, geçen yıl tam kapanma döneminde İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle içki satışının yasaklanmasının hukuka uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Koronavirüs vakalarının çok arttığı dönemde geçen 29 Nisan'da başlayan sokağa çıkma kısıtlaması 17 Mayıs'ta sona ermişti. Tam kapanma uygulaması doğrultusunda alkol satışı durdurulmuştu. 27 Nisan 2021 tarihli genelgede "kapanma döneminde belirlenen gün ve saatlerde açık kalacağı belirtilen ve gündelik yaşamda alkol satışı yapan market ve bakkallarda, bu kapanma döneminde alkol satışının fiilen yapılamayacağı" belirtildi.

Çok tartışılar İçişleri Bakanlığı genelgesinin bu maddesinin iptali için avukat Devrim Savran dava açmıştı. Savran, dilekçede şöyle demişti:

“Alkolün teminini böyle keyfi uygulamalarla zorlaştırmak, fiyatına fahiş zam yaparak erişimini engellemek doğru değildir. Sırf bu hatalı uygulamalar yüzünden geçen yıl yüzden fazla yurttaşımız sahte alkolden yaşamını yitirmiştir. Sorumlu idare bu hafızayı unutmamalı ve aynı hatada ısrarcı olmamalıdır. Kişilerin alkole karşı alerjileri varsa içmezler ve evlerine sokmazlar. Ancak bu kişisel yargılarını milyonlarca yurttaşa dayatamazlar. Ne yazık ki bu genelgede ve bakanlığın yaptığı açıklamada işte böyle bir hukuksuz dayatma vardır.”

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, Danıştay savcılığının davayla ilgili görüşünü köşesinde yazdı. Pehlivan'ın yazısında ilgi bölüm şöyle:

"(...) Danıştay savcısı 8 Nisan tarihinde görüşünü kaleme alıp özetle şöyle dedi:

“Memleketin sıhhi şartlarını ıslah ve milletin sıhhatine zarar veren bütün hastalıklarla mücadele etmeye ilişkin genel sağlıkla ilgili devlet görevleri Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getirilir. Salgın hastalıklarla mücadeleye ilişkin yapılacak iş ve işlemlere yönelik talimat içeren düzenleyici işlemlerin tesisinde Sağlık Bakanlığı’nın yetkili olduğu açıktır. İçişleri Bakanlığı tarafından tesis edilen işlemde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu genelgenin 1.2 No’lu maddesinin iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.”

Bakalım, Danıştay 10. Dairesi son kararını verirken savcının bu görüşünü dikkate alacak mı? Ve oradan çıkacak “alkol yasağı” kararı “müzik yasağı” için de emsal teşkil edecek mi? !

YAZININ TAMAMI

Gündem