Danıştay, tepki çeken zeytin yönetmeliğine 'dur' dedi
Danıştay 8. Daire, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesini durdurdu. Karar, düzenlemenin 'Zeytincilik Kanunu' olarak bilinen, 3573 sayılı kanuna aykırı hükümler içerdiği gerekçesiyle alındı. Buna göre dava esastan karara bağlanana kadar yönetmelik uygulanmayacak ve zeytin alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilemeyecek.
CHP'Lİ ÖZTUNÇ: GEREKÇE, ZEYTİN YASASI
Kararı sosyal medya hesabından duyuran CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç şu ifadeleri kullandı: "Danıştay 8. Dairesi zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin uygulanmasına dur dedi. Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını vererek davayı esastan görüşecek. Kararın gerekçesi ise yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması."
Danıştay 8. Dairesi zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin uygulanmasına dur dedi. Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını vererek davayı esastan görüşecek. Kararın gerekçesi ise yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması.
— Ali Öztunç (@Ali_Oztunc) April 24, 2022
YÖNETMELİK NE İÇERİYORDU?
Resmi Gazete’de 1 Mart 2022’de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapılmış, madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanıyan yönetmelik hükmü büyük tepki çekmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise tepkilere, yönetmeliğin 'sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmesi' şartını da içerdiğini savunarak yanıt vermişti.
Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a başvuranlar arasında İyi Parti de bulunuyordu. Türkiye Barolar Birliği de (TBB) söz konusu düzenlemeye karşı hukuki adım atacaklarını duyurmuştu.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.