Dargeçit JİTEM Davası'nda beraat kararı

Dargeçit JİTEM Davası'nda beraat kararı
Mardin Dargeçit’te Ekim 1995 ile Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 8 kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili açılan ve kamuoyunda "Dargeçit JİTEM" olarak bilinen davada 18 sanık beraat etti.

Dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında “taammüden öldürmek” suçlamasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

BBC Türkçe'de Hatice Kamer'in haberine göre mahkeme sanıkların beraatine karar verdi.

Öldürülen köylülerin ailesinden Hazni Doğan, "Kuyulardan çıkan kemiklerimiz, yaşadığımız ağır işkence, şahitliğimiz yeterli delil olarak görülmedi" diyerek karara tepki gösterdi.

DARGEÇİT DOSYASI

1995’te Mardin Dargeçit’te üçü çocuk, biri uzman çavuş olmak üzere, toplam sekiz kişi zorla kaybedildi. Ailelerin savcılığa, karakollara yaptıkları başvurular önce “onları saldık” sonra “PKK’ye katılmışlar” diye geçiştirildi. Aslında bu davayı mümkün kılan, isimsiz bir ihbar üzerine kayıp Süleyman Seyhan’ın cesedinin bulunması oldu. Hemen ardından, ihbarı yapan uzman çavuş da ortadan yok edildi.

MEHVEŞ EVİN'İN KONUYLA İLGİLİ PODCAST'İNİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ

Seyhan’ın kemiklerinin bulunması, davanın AİHM’e götürülmesi ve 2004’te Türkiye’nin tazminat ödemesiyle sonuçlandı. Diğer kayıp yakınları ise çocuklarından arta kalanı arıyordu. Avukat Erdal Kuzu’nun ısrarlı takibiyle Dargeçit dosyası 2012’de kabul edildi, dava 2014’te açılabildi.

Gelen ihbarları değerlendiren aileler, devletin gönülsüz arama çalışmalarından umudu kesince kendi elleriyle kuyuları kazmayı başladı. DNA testleri, tanıklıklar, herşey dönemin jandarma bölge sorumluları Mehmet Tire ve Hurşit İmren’e işaret ediyordu. Her ikisi de bırakın cezalandırılmayı, ödüllendirilmişti! 2009-2013 arası Bodrum Gümüşlük belediye başkanı olan Mehmet Tire, 2015’te AKP Muğla mv adayıydı ve halen AKP teşkilatında görevli. İmren de 2009’da CHP Sivas Çepni Belediye Başkanı oldu.

Gündem