Daron Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisi yorumu: Çöküşün eşiğinde

Daron Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisi yorumu: Çöküşün eşiğinde
Türkiye'de tamamen sistemin problemli olduğunu söyleyen ve bu sistemdende asgari ücretle çıkmanın mümkün olmadığını ifade eden MIT ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, “Türkiye’nin geleceğini iyice karanlık gören en parlak gençler yurtdışına gitmeye başladı. Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bu bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde” dedi.

Cumhuriyet'ten Özlem Yüzak'a konuşan MIT’de ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu, Türkiye'nin sorunlarını değerlendirdi.

Asgari ücretin Türkiye'deki ekonomik sorunun içinden çıkmak için bir çözüm olmadığını ifade eden Acemoğlu, "İki problem var birincisi asgari ücret gelir dağılımına göre çok yüksek. Bu yüzden yüzde 50 asgari ücretle çalışıyor ama aynı zamanda asgari ücrete reel olarak bakarsanız yine de çok yüksek değil, fakirliğin azıcık üzerine çıkabilir. İstanbul, Ankara gibi kentlerde o bile olamaz. Bu niye? Çünkü Türkiye’deki sanayi sistemi bozuk; verimli değil, üretkenliği düşük. Şirketler yeterince üretmiyor çünkü verimli çalışmıyorlar. Neden üretmiyorlar? Çünkü kurumlar bozuk, çünkü teknolojiyi doğru kullanmıyorlar; çünkü teknolojiye yeterince yatırım yapmıyorlar; insan kaynakları iyi değil çünkü yine kurumlar bozuk, eğitim sistemi bozuk... Yani tamamen sistem problemi var ve bu sistemden asgari ücretle çıkmak mümkün değil. Asgari ücret çözüm değil!" dedi.

Mehmet Şimşek değerlendirmesi: 'Hâlâ çok büyük bir umut yok içimde'

6 ay önce göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve enflasyonu indirme hamleleri hakkında konuşan Acemoğlu, "Ben önemli bir gelişme görmüyorum açıkcası. Herkes gibi ben de umutlu olmak istiyorum ama hâlâ çok büyük bir umut yok içimde. Zaten enflasyon bu düzeye çıktıktan sonra indirmek çok zor ama bir tek enflasyonu düşürüp Türkiye ekonomisin düzelteceğiz diye bir şey de yok. Çok daha derin problemleri var Türkiye’nin... Az önce de bahsettiğim gibi sistem problemi. Türkiye’nin gelişmek için artık önünde çok ufak bir pencere kaldı ama bunları kaçıracağız gibi duruyor. Şu anda bir tek faizleri artırıp yurtdışından bir iki bankadan kaynak getirip bu yapılmaz" ifadelerini kullandı.

'Kalifiye eleman yok'

Türkiye'nin teknolojiyi doğru kullanmadığını ve yatırımda geride kaldığını belirten Acemoğlu, "Ağırlıklı yatırımlar inşaat sektörüne gidiyor ama daha kötüsü kalifeye eleman yok. Lise altı eğitimi olanlar teknolojiyi kullanmakta zorlanıyorlar. İş yine doğru seçime geliyor. Doğru teknoloji olsa onlar da kullanır; bahçıvanın, işçinin, elektrikçinin kullanacağı teknolojiler de var. Ayrıca politik nedenlerden dolayı özgürlüğün kısıtlanması nedeniyle Türkiye’nin geleceği artık iyice karanlık görüldüğü için en parlak gençler yurtdışına gitmeye başladı. Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde" dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi