David Keynes kimdir?

David Keynes kimdir?
FETÖ soruşturmalarının en büyük dayanaklarından kabul edilen kriptolu haberleşme programı ByLock'un sahibi David Keynes'in eski adı Alpaslan Demir idi.

David Keynes, yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gittikten sonra vatandaşlık alıp Alpaslan Demir ismini değiştiren bir Türk. Keynes'in kendisiyle ilgili verdiği bilgiler şöyle:

1973’te Türkiye’de dünyaya geldi. Babası 13 yaşında Türkiye vatandaşlığına geçti. Annesi ise Giresunlu. Çocukluğunun geçtiği Ankara’da, lise yıllarında FEM Dershanesi’ne gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduktan sonra 2001’de yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gitti..

Aynı okulda üniversite öğrencisi olan (gerçek adını gizlediği) ‘Tilki’ lakaplı Türk arkadaşıyla tanıştı. ‘Tilki’ ile 2003-2004 yılları arasında Oregon eyaletine bağlı Portland şehrinde aynı evde kaldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açılan FETÖ soruşturmalarında, en önemli delillerden sayılan şifreli haberleşme programı ByLock uygulamasının lisans sahibi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 17 Aralık 2020 tarihinde yakalama kararı çıkarılan David Keynes, itirafçı olmak için avukatı aracılığıyla başvuruda bulundu. 9 Haziran 2021 İstanbul'a gelen Keynes, gözaltına alındı. 14 Haziran'da İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği'ne çıkarılan Keynes, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Savcılıkça hazırlanan iddianamede David Keynes'in, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. İddianamede, Keynes'in Türk vatandaşıyken adının Alpaslan Demir olduğu ve Türk vatandaşıyken aynı zamanda Amerikan vatandaşlığını da kazandığı ve bu sırada ismini David Keynes olarak değiştirdiği, böylece çifte vatandaş ve çift isimli olduğu tespit edildiği kaydedildi.

David Keynes hakkındaki ilk duruşma, 6 Ekim'de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savunmasını yapan Keynes'in, tutukluluk incelemesi ise 3 Kasım'da yapıldı. Mahkeme, sanık hakkındaki delillerin büyük oranda toplandığı, sanığın soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalacağını bilerek kendiliğinden yurt dışından geldiği, kaçma şüphesinin bulunduğuna dair somut bir olgunun bulunmadığı, ayrıca hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması ihtimalinin bulunması ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi. Mahkeme, Keynes hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu. 28 Haziran 2022 tarihli duruşmada savcı, Keynes'in 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlandırılmasını istedi. (Kısa Dalga-ANKA)

Gündem