Davutoğlu: Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili 3 senaryo var

Davutoğlu: Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili 3 senaryo var
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, “Referandumda eğer Tayyip Erdoğan’ın kafasında üç sandık koymak varsa yani milletvekilliği, cumhurbaşkanı ve başörtüsü, bu Kenan Evren’in kendi cumhurbaşkanı ile anayasayı aynı anda oylaması gibi psikolojik etki uyandıran bir sonuç doğurur” dedi.

Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, AKP'nin Meclis'e getirdiği anayasa değişliği teklifine dair, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ihtimallere yönelik değerlendirmelerini yazdı.

"Beni ilgilendiren bundan sonra bu işin nasıl yönetileceğidir" diyen Davutoğlu, bu konuda üç senaryo olduğunu belirtti. Öztürk, “AKP'yi en iyi tanıyan isimlerden birisi olan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın gol atma çabalarını işte böyle yorumluyor" diyerek, Davutoğlu’nun senaryolarını aktardı:

  1. TBMM'de Anayasa oylamasında 360 oyun altında kalırsa reddedilir ve gündemden düşer. Bu durumda Tayyip Erdoğan bu reddi, bütün 6’lı masayı sorumlu tutarak seçim kampanyasını bunun üzerine oturtur. Zaten şu anda başörtüsü ve dini özgürlüklerin kazanımları konusu bu geniş muhafazakâr kitlelerin AK Partiden kopmaması için bir araç haline dönüştü. Hâlbuki bu özgürlüklerin teminatı yolsuzlukları yapan bir iktidar değil temiz siyaseti savunan biziz.
  2. Oylamada 360 ile 400 arasında bir destek alması bence en vahimi. Bu durumda referanduma gidilir. Referandumda eğer Tayyip Erdoğan’ın kafasında üç sandık koymak varsa yani milletvekilliği, cumhurbaşkanı ve başörtüsü, bu Kenan Evren’in kendi cumhurbaşkanı ile anayasayı aynı anda oylaması gibi psikolojik etki uyandıran bir sonuç doğurur. Bu, başörtüsü referandumunun diğer seçimleri etkilemesi sonucunu doğurur. Önceden ayrı bir referandum gibi yapılırsa da ülkenin gündemi olan yoksullaşma, yolsuzluklar, enflasyon, tarımdaki sıkıntılar falan bunlar unutulur. Bir sembol üzerinde siyasi rekabet sürdürülür. Ben bu konunun kesinlikle referanduma gitmemesi gerektiği kanaatindeyim.
  3. Üçüncü senaryo; 400 üzerinde bir oyla geçmesi. Bu durumda da cumhurbaşkanının referanduma götürme hakkı var. Bütün siyasi partiler de böyle bir durumda, nasıl olsa bu süreç başlamışsa bu süreci tamamlayıp geride bırakabilmek içinde 400’ün üzerinde bir oyla geçmesi, kapatılması ve seçim gündeminin bir maddesi haline asla getirilmemesi lazım.

Yazının tamamı

Politika