Davutoğlu, Gelecek ve Saadet'le Meclis grubunda her seçeneğe açık

Davutoğlu, Gelecek ve Saadet'le Meclis grubunda her seçeneğe açık
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi ve Saadet Partisi’yle ortak Meclis grubu kurulması konusunda her formüle hazır olduklarını söyledi.

Millet İttifakı'nda yer alan üç partinin toplamda 35 milletvekili bulunuyor. DEVA Partisi'nin 15, Saadet Partisi'nin 10, Gelecek Partisi'nin de 10 vekili var.

Üç parti, Meclis'te ortak bir grup kurma çalışmaları sürdürürken, henüz netleşmiş bir anlaşma yok.

'İttifak içinde ittifak olsaydı...'

FOX TV yayınına katılan Davutoğlu, grup kurma çalışmalarına dair şunları söyledi:

- 2021 Ağustos’unda Sayın Babacan’a, Sayın Karamollaoğlu’na, ‘Gelin, bu muhafazakar oyları çekecek, kazanımlarımızı kaybederiz korkusu taşıyan kesimlere güven telkin edecek bir ittifak oluşturalım’ dedim. Sonra da Altılı Masa içine geçtiğimizde de ittifak içi ittifak modelini gündeme getirdim. İttifak içinde bir ittifak modeliyle seçime gidelim ki CHP’ye oy vermeye eli gitmeyen AK Parti seçmeni bu alternatife oy versin, bu da mümkün olmadı.

- Olmuş olsaydı, bugün CHP tarafından bize yöneltilen eleştirilere bile gerek kalmazdı. Şimdi bizim yapmamız gereken; seçim sonrasında DEVA’dan, Saadet’ten, bizden arkadaşlar bir araya geldiklerinde yeni süreç başlatmak gerektiğini vurguladılar. Geçen hafta Sayın Ali Babacan’la bir akşam yemeğinde bir araya geldik. Sayın Temel Karamollaoğlu ile ayrı bir görüşme yaptım. Sayın Gültekin Uysal ile bir görüşme yaptım.

'Herkes köşesine çekilirse milletin ümidi kırılır'

- Geçen hafta perşembe günü akşam, üç lider bir araya geldik. Bizim DEVA Partisi’ne ilk götürdüğümüz şey, birleşme. Yani partinin organik birleşmesi. Sadece bir grup kurma değil, organik birleşme. Saadet Partisi’yle de bunu konuştuk. Genel başkanın kim olacağı tali bir konu. Bunların hepsine çözüm bulunabilir. Ama herkes kendi köşesine çekilirse milletin ümidi kırılır. Sayın Babacan, bu aşamada birleşme değil de grup kurmanın daha uygun olacağını söyledi. Buna da saygı duyarım.

'Her formüle hazırız'

- En organik birleşmeden en esnek formüle kadar biz hazırız. Yeter ki toparlayalım. Yeter ki kendi köşemize çekilip halkı umutsuzluğa boğmayalım. Bu psikolojik karamsarlık ortamını dağıtmak, bunun için de her siyasi partinin kendi içinde bir araya gelebildiği, gerekirse makamlardan fedakarlık yapabildiği ve bir sürecin başladığı dönemi yönlendirmek... Bunu yapabilirsek yerel seçimler öncesinde siyasi tablo daha da netleşir ve yerel seçimlere her politik kesim güçlü adaylarla çıkar.

Ümit Özdağ'a yanıt

- Sayın Ümit Özdağ’ın ifadeleri dahi, Altılı Masa’yı küçük görme tarzında, genellikle iktidar kanadından gelen, ama bazı muhalefet kanadının da çok teşne olduğu bir yorum tarzı. Söylediklerinden şu çıkıyor; Altılı Masa’nın toplumda da olumlu yankı yapan 2 bin 300 maddelik Ortak Mutabakat Metni, ortak ilkeler metni, 84 maddelik anayasa değişikliği metni, ‘Bunların hepsini yok saysaydık ve Altılı Masa’yı fiilen lağvetseydik ve ben tek başına Kılıçdaroğlu’nu destekleseydim seçimi kazanabilirdik’. Çıkan tablo bu. Söylediklerinden şu çıkıyor; ‘Yanlıştı zaten Altılı Masa’. Yanlış mıydı? Hayır, bence doğruydu.

'Özdağ'la ittifakta yüzde 48,5 bile hayal'

- Sayın Kılıçdaroğlu’na gidip ‘Siz Altılı Masa’yı terk edin, birlikte ikili koalisyon yapalım, seçimi kazanır’ demesi normaldir. Ama Sayın Kılıçdaroğlu’nun 1,5 yıllık bir süreçten sonra kendisini ortak aday takdim etmiş olan Altılı Masa’nın bütün müktesebatını terk edip Ümit Özdağ ile gitmesi demek, son 3-4 gün içinde aslında şu anda elde edilen yüzde 48,5’in bile hayal olduğu bir tablo demektir. Dolayısıyla ben, bu yorumu ciddiye almam. Ümit Özdağ’ı küçümsemek anlamında değil ama Altılı Masa, politik parçalanma engellenemediği için bizim yukarıda daha büyük bir birliktelikle Türk siyasetini konsolide etme çabasıydı ve başarılı bir projeydi.

'Bazı hatalar oldu'

- İletişim stratejisi bağlamında bazı hatalar oldu. Bir de altı partinin ülkeyi birlikte yöneteceklerine dair, kamuoyunu ikna etmekte zorluklar çıktı. Bunu ben daha önce de zikretmiştim. Hatta şu teklifi yapmıştım; daha erken bir aşamada bütün bakanlarımızı takdim edelim. Diyelim ki Hazine ve Maliye Bakanı’mız, Ticaret Bakanı’mız… Bakanlıkların kimlerde olduğu da çok önemli değil. Kamuoyunda ‘bunlar bakanlıkları dahi tespit etmişler, uyum içinde çalışacaklar’ kanaati uyanırdı. Bunu daha çok Meclis tablosu oluştuktan sonra konuşalım gibi bir ilkesel kararımız vardı.

- Bir psikolojik harp uygulaması yaptı iktidar, özellikle terörle ilişkiler bağlamında. Bu konuda erken bir aşamada çok net bir tavır almalıydık. Montajlı videolar, Kandil’den gelen bazı açıklamaların iktidara yarıyor olması… Bütün bunlar, bir resim içinde bakıldığında muhalefetin, Altılı Masa’nın hareket alanını daraltan unsurlar oldu. Sanki seçimi kazanmış olmakla bütün bu yöntem meşrulaşmış oldu. (ANKA)

Politika