Davutoğlu'nun Gezi kararı tepkisi: Hükme saygı kalmaz

Davutoğlu'nun Gezi kararı tepkisi: Hükme saygı kalmaz
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Uzun tutukluluk süreleriyle adaleti örselerseniz, çelişkili kararlarla hukuku hiçe sayarsanız verdiğiniz hükme saygı kalmaz” dedi.

Gezi Davası'nda müşteki listesinde yer alan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, verilen mahkûmiyet kararlarını, sosyal medya hesabında bugün yaptığı açıklamayla eleştirdi.

Davutoğlu'nun paylaşımı şöyle:

“Uzun tutukluluk süreleri ile adaleti örselerseniz, çelişkili kararlarla hukuku hiçe sayarsanız verdiğiniz hükme saygı kalmaz. Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda. Yargının içerde ve dışarda itibarını tesis etmek, demokratik siyasetin en temel önceliğidir.”

Gezi eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanan sanıkların yargılandığı davada dün 1638 gündür hapiste olan Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti. Yedi sanığın tutuklanmasına da hükmedilmişti.

BABACAN VE DAVUTOĞLU NEDEN MÜŞTEKİ LİSTESİNDE?

Dava dosyasında 61’inci hükümet dahil 746 kişi müşteki olarak yer alıyor. Bu isimler arasında Gezi eylemleri döneminde kabinede görev almış Ali Babacan ve Davutoğlu da yer alıyor.

STK temsilcileri 18 Şubat’taki duruşma öncesi Davutoğlu ve Babacan’a, isimlerini mağdur listesinden çıkarma çağrısında bulunmuştu.

Diken'de yer alan Altan Sancar'ın haberinde, iki liderin müşteki listesinde neden yer aldığına dair parti yöneticilerinin açıklamaları yer aldı. Habere göre, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin, savcılığın tek taraflı bir işlemiyle isimlerinin listeye yazıldığını söyledi.

Eski adalet bakanı Ergin, şunları kaydetti: “Savcılık suç tarihinde iddia edilen suçun niteliğinden etkilendiğini belirttiği isimleri listeye eklemiş. Bu isimler arasında genel başkanımız ve ben de yer alıyorum. Usulen biz böylesi bir işleme karşı dilekçe veremiyoruz. Kaldı ki Babacan daha önce bu durumdan etkilenmediğini kamuoyuna ilan etmişti.”

Babacan, 18 Kasım 2020’de, “Gezi Parkı davasında savcı, tek taraflı olarak bütün bakanları mağdur olarak değerlendirmiş. Davacı değilim, müdahil değilim. Daha önce açıkladım; mağdur da değilim” demişti.

Gelecek Partisi’nin kurmayları da Davutoğlu’nun bir şikâyet dilekçesinin olmadığını ve usulen davadan çekilme gibi bir durumun olamayacağının belirtti.

Politika