‘Dedeoğulları katliamı’ davasında sanığa 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası

‘Dedeoğulları katliamı’ davasında sanığa 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası
Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun’un yargılandığı davada sanığa 7 kez ağırlaştırılmış müebbet, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezası verildi.

Konya'da aynı aileden 7 kişinin katledilmesiyle ilgili sanık Mehmet Altun'a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezası verildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Konya'nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021’de Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürülmesi ile ilgili karar duruşması, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Serpil Kemalbay, Kemal Peköz ve Murat Çepni’nin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Levent Gök katıldı. Duruşmada HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ve Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatlar ile Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ile birçok baro başkanı hazır bulundu. Ayrıca Dedeoğulları ailesinin yaşayan tek ferdi Çetin Dedeoğulları da duruşmayı takip etti.

Müşteki Çetin Dedeoğulları’nın avukatı Atilla Kart, diğer sanıkların da tutuklanmasını ve sanık Altun’un eşinin tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Kart, “Altun’un suçu işlemedeki tutumlarının, kişiliğinin uzman bir heyet tarafından incelenmesini talep ediyoruz. Cinayet, profesyonel bir kurguyla ve bir ekip çalışması içinde planlanmış ve yapılmıştır. Sanık ilk ifadesinde ‘Biz onları vurmasak onlar bizi vuracaktı’ demiştir. Buradaki ‘biz’ ifadesi cinayetlerin sadece sanık tarafından gerçekleştirilmediğinin açıkça kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Dedeoğulları ailesi avukatları, mahkemenin tavrının iyi niyetli ve hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile reddi hakim talebinde bulundu.

Sonrasında müdahil avukatları ve Çetin Dedeoğulları salondan dışarı çıkarttı.

Bunun üzerine dava avukatları ve duruşmaya katılan siyasetçiler, adliye önünde bir açıklama yaptı.

Sonrasında mahkeme heyeti, avukatların olmadığı boş salonda kararını açıkladı.

Mahkeme, tetikçi Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, diğer tüm sanıklar yönünden beraat kararı verdi.

Gündem