‘Dejavu hissi yarattı’: Bir 128 milyar dolar daha kayıp

‘Dejavu hissi yarattı’: Bir 128 milyar dolar daha kayıp
Bloomberg’in hesaplarına göre Aralık 2021’den bu yana Merkez Bankası’nın döviz kurlarını tutmak için ‘arka kapı’ müdahaleleri 128 milyar dolara ulaştı.

Merkez Bankası rezervlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde 128 milyar dolar satılmış ancak nereye gittiği açıklanmamıştı.

Muhalefet uzun süre “128 milyar dolar nerede” diye sorarken, bu sorunun yanıtı hiç açıklanmadı.

Bloomberg’in haberine göre Merkez Bankası, Aralık 2021’den bu yana döviz kuru piyasalarına 128 milyar dolar büyüklüğünde müdahale etti.

Bloomberg Türkiye ve İsveç Ekonomisti Selva Baziki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “TCMB'nin Aralık 2021'den bu yana döviz piyasasına arka kapıdan yaptığı müdahalelerin 128 milyar dolara ulaşmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Bir dejavu hissi yarattı. Bu tahmin, ana muhalefet partisinin 2021'de TCMB'nin 2019-2020 döviz piyasası müdahaleleri hakkında yaptığı iddialarla eşleşiyor” dedi.

Baziki, aylık ortalama müdahalelerin de 2023 yılında hız kazandığını belirtirken, Suudi Arabistan'ın Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık mevduat yatırmasını ise “daha fazla müdahale için ek alan yaratabilecek başka bir hamle” olarak değerlendirdi. (Kısa Dalga)

Ekonomi