DEM Parti: 11'i tamamlamak için halayda olmayanlar da gözaltına alındı

DEM Parti: 11'i tamamlamak için halayda olmayanlar da gözaltına alındı
DEM Parti, gözaltına alınan Kürt gençlerine ilişkin yaptığı açıklamada 11 sayısını tamamlamak için halayda olmayan kişilerin gözaltına alındığını söyledi.

Kısa Dalga - Mersin'de içinde “Abdullah Öcalan”ın adının da geçtiği Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektiklerine dair görüntüler sosyal medyada yayınlanan gençler gözaltına alındı.

DEM Parti, gözaltına alınan gençlere ilişkin bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada olayın provokatif ve kamuoyunu manipüle etmeye yönelik bir algı operasyonu olduğunu gösteren pek çok olgu mevcut olduğu ifade edildi. Açıklamada "Gençlerin halay çektiği video 21 /22 Temmuz tarihinde değil 2024 yılı Kurban Bayramında çekilmiştir. Videodaki gençler Gaziantep ilinden Mersin’e bayram amaçlı gelen kişilerdir. Halayda olmadığı halde bazı gençlerin gözaltına alınma sebebi avukatlarınca, videoda 11 kişi görüldüğü ve emniyetin sırf bu 11 sayısını tamamlamak için bu şekilde hareket ettiği şeklinde değerlendirilmiştir" denildi.

Ali Bozan'a saldırıya tepki

DEM Parti, Ali Bozan' a yapılan saldırıya tepki göstererek şunları kaydetti:

"Kürt gençlerine yapılan bu ağır kanunsuzluğu teşhir eden ve bu konuda TBMM’de basın toplantısı yapan Mersin Milletvekilimiz Ali Bozan’ın, dün akşam başka bir konu bahane edilerek Meclis kürsüsünde fiziki saldırıya uğraması ise kınanacak bir durumdur.

AİHM, AYM ve Yargıtay kararlarında, videoda duyulan sloganların suç sayılmadığına ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna ilişkin pek çok karar yer almaktadır. Buna rağmen gözaltına alınan gençler önce hedef gösterilmiş, ardından gözaltına alınırken kendilerine uygulanan işkencenin görüntüleri polis ve İçişleri Bakanı tarafından yayınlamıştır.

Anayasa’da güvence altına alınan masumiyet karinesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı kesin kuralı, ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri hakkı özgürlüğü, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği kuralları açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Kürt gençlerine yönelik nefret saldırısında bulunanlara dair ise hiçbir işlem yapılmamıştır. Anayasa kuralları açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Kısacası AKP-MHP ittifakının Anayasayı ihlal pratiği Kürtlere karşı açıkça sürdürülmüştür.

Bu anayasasızlık ortamına rağmen cumhuriyet savcılarına sesleniyoruz: Siyasi iktidarın ayırımcı ve siyasi rant amaçlı operasyonlarına alet olmayın, Kürt gençlerini serbest bırakın. Cesaretiniz varsa -ki var olduğunu düşünüyoruz- görevini kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurun.

Demokratik kamuoyuna da sesleniyoruz: Siyasi iktidarın bu tarz nefret söylemi eşliğinde hedef göstermesi linç kültürünü beslemektedir. Buna alet olmayalım, nefret söylemine karşı birlikte mücadele edelim. İnsan haklarına hep birlikte sahip çıkalım." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem