DEM Parti: Başak Demirtaş'ın adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğinde

DEM Parti: Başak Demirtaş'ın adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğinde
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Başak Demirtaş'ın İBB adaylığına dair "Adaylık açıklaması bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir" dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı konusuna dair açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, “Başak Hanım'ın, Başak arkadaşımızın yaptığı açıklamanın kendisi bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir” dedi.

Koçyiğit Türkiye İşçi Partisi'nin tutuklu milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin de "Can Atalay'ın milletvekiliğinin mecliste düşürülmesi meselesini sanki yeniden sıfırdan olmuş bir olay gibi bazı kesimler ele alıyor" dedi ve konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Hayretlerle izledik"

"Can Atalay'ın vekilliği, milletvekilliği bir hukuksuz bir yöntemle mecliste düşürüldü. Buna gerekçe olarak da Anayasa'yı gösterdiler. Çok ironik bir şekilde. Bugün de yine mecliste vekilliğinin düşme gerekçesini Anayasa'nın gereği olarak yazmışlar. Gerçekten hayretlerle izledik. Yani anayasal suç işleyenler, yargı darbesini yapanlar bir de utanmadan, sıkılmadan meclise vekilliğinin düşürülme gerekçesini Anayasa gereği olarak yazmışlar."

"Darbe hukukunu geçiren bir sistem"

Şimdi AKP iktidarı her fırsatta 28 Şubat darbesinin 15 Temmuz darbe girişimini lanetliyor, darbelerden ne kadar çektiğini ifade ediyor ki zaten 28 Şubat'ın üzerine gelen bir iktidar olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat AKP geldiği günden bugüne de bu topluma, Türkiye halklarına aslında darbe yapan bir iktidar pratiğinin içerisindedir ve sürekli aslında darbe mekaniğini canlı tutarak bu darbeleri hayata geçirerek geçmişin darbe mağduru olan iktidarın, bugün darbenin bizzat fail olduğunu, bizzat bugün darbe yaptığını da ifade ediyoruz. Şimdi geçmişte darbeler postallarla oluyordu, bugün darbeler cübbelerle oluyor. Yargıtay 3. ceza dairesinin kararı bir cübbeli darbeydi ama yetmedi bu darbeyi ilerleten bu darbeyi sonuçlandıranlar da meclisteki AKP'nin kravatlılarıydı. Yani postallardan cübbeye cübbelerden kravatlara kadar bu ülke sürekli bir darbe mekaniğinin içerisinde elden ele darbeyi darbe hukukunu geçiren bir sistem olduğunu ifade etmemiz gerekiyor."

"Kayyum atayanlar bu sürecin aslında taşlarını döşemişlerdir"

"Can Atalay'ın milletvekilliğinin mecliste düşürülmesi meselesini sanki yeniden sıfırdan olmuş bir olay gibi bazı kesimler ele alıyor. Şunu ifade edelim, bunun bir tarihsel sürecin sonucu olduğunun altını çizmemiz gerekiyor değerli arkadaşlar. 2014 yılındaki çöktürme hareket planıyla başlayan, 2015 yılındaki 7 Haziran seçimlerini reddeden, 20 Mayıs 2016'da mecliste milletvekillerimizin dokunulmazlığını Anayasa'ya aykırı olduğu halde kaldıranlar, 4 Kasım 2016'da eş zamanlı olarak milletvekillerimizi, o dönemki eş genel başkanlarımızı gözaltına alıp tutuklayanlar, belediyemize kayyum atayanlar bu sürecin aslında taşlarını döşemişlerdir."

"AKP'nin toplumu terbiye etme aracı"

Bugün TBMM'de görüşülecek HSK seçimlerine de değinen Koçyiğit şöyle konuştu:

"Dün, meclis Can Atalay kararının okunmasından sonra kapandı. Bugün çalışmaya devam edecek ve ardından grup önergelerinden sonra muhtemelen HSK seçimlerine geçecek. Biz partilere kontenjan veren bu HSK seçimini meşru görmüyoruz. HSK'nın yapısının zaten çok sorunlu olduğunu daha önce de buradan ifade etmiştim ve bu seçimleri de protesto edeceğimizi, bu seçimlere de katılmayacağımızı ifade ediyorum. Gittikçe arasalaştırılmış bu yargının hiçbir kurumunun aslında gerçek anlamda işlevsel olmadığını, AKP'nin birer sopasına döndüklerini, AKP'nin toplumu terbiye etme aracına döndükleri de açık ve nettir." (Kısa Dalga)

Gündem