DEM Parti kararını bu hafta verecek: İstanbul tabanı Demirtaş'ı istiyor

DEM Parti kararını bu hafta verecek: İstanbul tabanı Demirtaş'ı istiyor
DEM Parti’nin başta İstanbul olmak üzere batı illerindeki stratejisini netleştirmek üzere çalışmaları devam ederken kararın bu hafta açıklanması bekleniyor. Altı ilde CHP ile görüşmeler devam ediyor. Ancak Başak Demirtaş'ın İstanbul adaylığı için yeşil ışık yakması parti tabanında da yoğun istek olduğu için, DEM partiyi zora sokmuş durumda.

Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş’ın adaylıkla ilgili açıklaması DEM Partililer için de sürpriz oldu. DEM Partili içinde bu açıklamanın açıklamanın Selahattin Demirtaş’tan bağımsız okunamayacağı yorumunu yapılıyor.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre Demirtaş’ın taban üzerindeki etkisine dikkat çekildi ve son açıklamanın partinin devam eden çalışmalarını zora sokabileceği belirtti. Parti kaynakları, partinin aday çıkarmama kararı alması halinde tabanın bir kısmının tepki gösterebileceğini ifade etti.

Aday çıkarmaya dair hazırlıklarını da sürdürdüklerini ve pek çok güçlü ismin gündemlerinde olduğunu anlatan bir DEM Parti yöneticisi, “Şimdi Başak Demirtaş ismi birden öne çıktı. Bizi zorlayan bir şey oldu” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul için de 'İş birliği' iddiası gündeme geliyordu

DEM Parti’nin aday çıkarma konusundaki son kararında en önemli parametre Kent Uzlaşısı. Güç birliği ile kazanılacak yerlerde Kent Uzlaşısı’nın işaret ettiği aday desteklenecek. Bu kapsamda CHP ile ortak çalışma yürütülen iller arasında İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Ardahan, Muğla yer alıyor. Bu kentlerde CHP ile iş birliği kurulup kurulamayacağı tartışılıyor, partiler çalışmalarını ilgili heyetler aracılığıyla ortaklaştırıyor.

Heyetler çalışıyor

CHP heyetinde Selin Sayek Böke ve Tekin Bingöl, DEM heyetinde ise Mehmet Tiryaki, İlknur Birol ve Saruhan Oluç yer alıyor. Heyetler arası çalışmada henüz netleşen bir iş birliği olmadığı ifade ediliyor.

‘İstanbul’daki DEM Parti seçmeni yüksek oranda aday çıkarmamızı istiyor’

DEM Parti, kararını vermek için sadece CHP ile görüşmeleri değil farklı parametreleri de gündemine alıyor. İstanbul’da diğer siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, yöre dernekleri ile temaslarını sürdüren DEM Parti, seçmeninin aday çıkarma konusundaki talebini ölçmek için çok sayıda saha çalışması ve anket yaptırıyor. Şimdiye kadar yapılan tüm anketlerde İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin yoğun bir şekilde aday çıkarılmasından yana görüş bildirdiği kaydediliyor. DEM Parti’nin kendi adayını çıkarmasını isteyen DEM Parti seçmeninin oranının yüzde 60-65 civarında olduğu kaydediliyor.
2019 yerel seçimlerinde ve 2023 Mayıs seçimlerinde muhalefete kazandırma, iktidara kaybettirme stratejisini izleyen ve aday çıkarmayan DEM Parti’li bir yönetici, “Bu kez bizi zorlayan bir aday çıkarma talebi, dalgasına maruz kaldığımız bilinmeli. 2019 ve 14 Mayıs seçimleri kadar sade ve kolay bir iş yok artık. Taban aday çıkarmamızı istiyor” değerlendirmesini yapıyor.

‘Tartışmayı Başak Demirtaş’tan bağımsız yürüteceğiz'

İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Aydın, Antalya, Bursa, Mersin Adana’da aday çıkaracakmış gibi hazırlıklarını yaptıklarını anlatan parti yöneticisi, İstanbul’da aday çıkarmaya karar verirlerse tartışmayı Başak Demirtaş’tan bağımsız yürüteceklerini söyledi ve “Aday çıkarmaya karar verdiğimizde o adayın Başak Demirtaş olup olmayacağının kararını kurullar verir” dedi.
DEM – CHP görüşmelerinin bu hafta sonlanması bekleniyor. Perşembe ve Cuma günü MYK toplantısı yapacak DEM’de partililer, “Son tahlilde, kararın ne olacağını bilmediğimiz için hazırlığımızı aday çıkaracakmış gibi yapıyoruz. Bu hafta karar netleşir. Ya bitecek ya da bağlanacak” diyor.

Gündem