DEM Parti, Kulp Kaymakamı Burak Akelleri'in imamı darp etmesini kınadı: Görevden alınmalı

DEM Parti, Kulp Kaymakamı Burak Akelleri'in imamı darp etmesini kınadı: Görevden alınmalı
Diyarbakır Kulp Kaymakamı Burak Akeller'in, Cuma namazı için gittiği camide hutbe nedeniyle imamı darp etmesine tepkiler sürüyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kulp Kaymakamı Burak Akeller'in bir imamı darp etmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz'ün imzasını taşıyan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Biliyoruz ki; tarih boyunca din insanları toplumlar tarafından saygı görmüş ve devlet ricali de bu saygı çerçevesinde kendilerine yaklaşım göstermişlerdir. Egemenlerin denetimine girmeyen din insanları dönem dönem iktidar odaklarının hedefi olmuşlardır. Buna karşın şimdiye kadar başta coğrafyamız olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde bir din insanı görev yaptığı mabedin içinde bir devlet yetkilisi tarafından fiziksel şiddete ve hakarete maruz bırakılmamıştır."

Cumhuriyet tarihinde din-devlet ilişkilerinde birçok olumsuzluk olduğu belirtilen açıklamada "Tarihsel bellek, devletin dini kendi çıkarları doğrultusunda kullanmasının deneyimleri ile maluldür. Bununla birlikte, böylesine çirkin bir saldırının gerçekleştiğine tanık olmadık." denildi.

'Görevden alınmalı ve özür dilemeli'

Açıklama şu ifadelerle son buldu: "İmamı kendi memuru olarak gören ve asgari bürokratik kuralları dahi yok sayan Kaymakam Burak Akeller’in yetkililer tarafından derhal görevden alınmasını ve tüm kamuoyundan özür dilemesini bekliyoruz. İtibarı lükse, şatafata sığdırmış olan Diyanet'in bu konudaki sessiz tutumunu da halklarımızın takdirine bırakıyoruz. İktidar bilmelidir ki; imamlar tüm devlet yapısıyla yıllardır şekillendirmeye çalıştıkları itaatkar memurlar değildir!"

Ne olmuştu?

Diyarbakır Kulp Kaymakamı Burak Akeller, Cuma namazı için gittiği camide hutbede askerlerden bahsedilmemesini bahane ederek imamı darp etti. Olaya ilişkin Diyarbakır Valiliği soruşturma başlattı. (Kısa Dalga)

Gündem