Demirkubuz'dan Nuri Bilge Ceylan polemiğine ironik cevap: Kumpasız

Demirkubuz'dan Nuri Bilge Ceylan polemiğine ironik cevap: Kumpasız
Zeki Demirkubuz, Van'da düzenlenen söyleşide, Nuri Bilge Ceylan'la yaşadığı polemikle ilgili " Biz aslında Nuri Bilge ile kumpasız. Bu filmi normalde 10 bin kişi izler ama bu sayede 65 bin kişi izledi" dedi.

Zeki Demirkubuz, 'Hayat' filmiyle sekiz yıl sonra beyaz perdeye geri döndü.

Demirkubuz, Van’da düzenlenen söyleşide izleyicilerle bir araya geldi.

Artı Gerçek'in aktardığına göre Demirkubuz, Kıraathane-Van Edebiyat Evi ve Toranj Sanat iş birliği ile Elite World otelde düzenlenen söyleşisinde yoğun ilgi gördü.

Birçok sinemasever söyleşiyi ayakta ya da yerde oturarak dinledi.

'Tanrı herkese başka yüzünü gösteriyor, bana hep en zor yüzünü gösterdi'

Gençlik yıllarında sinemaya başlamak gibi bir düşüncesinin olmadığını söyleyen Zeki Demirkubuz sinema ile kurduğu bağı şöyle anlattı:

"Ortaokul mezunuydum ve entelektüel çevrem hiç yoktu. 1980’li yıllarda hapishanelerdeyken bazı ağabeylerin 'al şu kitabı oku' diyerek beni Dostoyevski ile tanıştırması ile başladı her şey. Sonra iz sürerek, bilgisizlik ve cahilliğimi kullanarak böyle bir arayışa girdim. Çocukken de böyle hikayelere ve insanlara meraklı biriydim. Herkesi çevremde toplar şahane yalanlar söylerdim. Sinemaya ilgim yoktu ama meraklı ve hikayeci bir çocuktum. Sonra asistanlığa başladım. Dokuz sene süren asistanlığımın sonunda gayet de mutluydum. Tanrı herkese başka yüzünü gösteriyor. Bana hep en zor yüzünü gösterdi. Bir lavuğa verdiğini bana kanırta kanırta veriyor ya da hiç vermiyor. Zaman geçti kendi çapımızda Zeki Demirkubuz olduk, önemli yönetmen olduk."

'Salaklığım yüzünden fazla değerlendiremedim'

'Masumiyet' filminin yurt dışında da büyük bir ilgi gördüğünü söyleyen Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan'a da Cannes Film Festivali üzerinden göndermede bulundu:

"Salaklığım yüzünden fazla değerlendiremedim ama yurt dışında da ilgi yüksek oldu. İlk isteyen Venedik Festivali’ne verdim, mesela Cannes istiyormuş. Gerçi istemiyor artık, Nuri Bilge’yi istiyor... Bana acayip bir fırsat açıldı. Fransa’ya gidiyorum, oraya gidiyorum. Acayip teklifler geliyor. Kafam da karıştı. Öyle zamanlarda kaçarım. Çok ilgi gördüğüm zaman kaçarım. Ona teslim olmamak için biraz kaçar muhasebesini yapar, eğer ahlaki olarak bozacak gibiyse tamamen kaçarım. Değilse daha doğru bir ilişki kurmaya çalışırım."

Kürt sorunu cevabı

Kürt sorunu ve hak ihlalleri ile ilgili bir soru üzerine Zeki Demirkubuz, şunları söyledi:

"İnsani ve ahlaki olarak herkesin savunduğu gibi hatta dini, tarihi ve geleneksel olarak en basit çözümlerle çözülecek konular. Ama işte böyle gayri insani hale geliyor ve bir histeri yaşanmaya başlıyor. Çok daha eski ama 40 yıldır dominant bir şekilde ve acılı bir biçimde yaşanıyor. Bu histeri içinde, korkularla, iktidar duygularıyla, güç arzusu ve istenciyle hareket edildiğine hiçbir şey, kimseyi çözüme götürmez. Geçmişe dönük bazı referanslar, kahve sohbetlerinde ya da bir Kürt ve bir Türk vatandaş bir takside, kahvede veya yurt dışında karşı karşıya geldiği zaman her iki kişinin söylediği şeylerde bile bu meseleler çok kolay bir şekilde çözülebilir. Anca şunu da söylemek lazım; bu konu hiç kimsenin söylediği, söylemek istediği gibi kolay bir şey de değil artık. Dolasıyla bu konuda şöyle olur veya böyle olur dememin bir kıymeti yok. Ahlakı ve vicdanlı olan herkesi sorumlu tutar. Bu konu uzun vadede çözülecek."

Nuri Bilge Ceylan ve Yeni Şafak yazarı, senarist İsmail Kılıçarslan'la yaşadığı polemikle ilgili gelen sorulara Demirkubuz'un cevabı ironik oldu:

"Daha önce hiçbir yerde açıklamadığım bir şeyi söylüyorum. Biz aslında Nuri Bilge ile kumpasız. Düşünsenize film vizyona çıkacak ve böyle bir şey attı ortaya. Faydalı da oldu. Sadece Nuri Bilge değil, bir de İsmail (Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan) var. Üçümüz de kumpasız. Benim bu filmi normalde 10 bin kişi izler ama bu sayede 65 bin kişi izledi. Bu sayede onlara yüzde vereceğim." (Kısa Dalga)

Kültür Sanat