Demirören'in devrettiği araziye inşa edilen Ziraat Villaları için ‘mühürlensin’ başvurusu

Demirören'in devrettiği araziye inşa edilen Ziraat Villaları için ‘mühürlensin’ başvurusu
Demirören Grubu’nun, kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devrettiği araziye inşa edilen villalar ile ilgili idare mahkemesi, inşaat ruhsatlarının iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davacı 65 isim, mahkeme kararının ardından villaların mühürlenmesi için belediyeye başvurdu.

Demirören Grubu, 5 yıl önce aralarında Hürriyet Gazetesi’nin de olduğu bir dizi medya kuruluşunu satın almak için Ziraat Bankası’ndan 750 bin dolarlık kredi aldı. Söz konusu krediyi ödemekte güçlük çeken Demirören, Göktürk’te bulunan Kemer Country projesindeki arazilerini bankaya devretti.

Banka, devrini aldığı ve üzerine golf sahalarının da olduğu arazi üzerinde gayrimenkul projesi geliştirme kararı aldı.

Halk Tv’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, TOKİ iştiraki Emlak GYO, Ziraat Bankası ile iştiraki Ziraat GYO arasında imzalanan hasılat paylaşımı sözleşmesi ile söz konusu alanda 313 villa ile bir rezidans projesinin geliştirilmesi kararlaştırıldı.

Emlak GYO, alanda yapılacak villalar için Özyazıcı İnşaat AŞ ile sözleşme imzaladı.

Villaların yapımına başlanırken, bölgede oturan 65 kişi idare mahkemesine başvurarak inşaat ve tadilat ruhsatının iptalini talep etti.

Eyüpsultan Belediyesi’ne karşı açılan davada, belediye adına yapılan savunmada “Dava yasal süresi içinde açılmadı. Davacıların, dava açma hakları da bulunmuyor. Dava konusu işlemler imar planlarına ve yasal mevzuata uygun tesis edildi. Davanın reddine karar verilsin” denildi.

Davaya bakan İstanbul 8. İdare Mahkemesi, kararını geçen 8 Kasım’da verdi. Mahkeme, “telafisi güç zararlar doğabileceği” gerekçesiyle yapı ve tadilat ruhsatlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kararda, açılan bir başka davada İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nin 25 Eylül 2023’te imar planlarını iptal ettiğine işaret edildi.

Mühürlenmesi talebi

Mahkeme kararından sonra, davacılar bu kez 24 Kasım’da belediyeye başvurdu. Başvuruda, söz konusu bölgede inşa edilen villa projesinin mühürlenmesi talep edildi. Başvuruda, belediyenin verdiği ruhsatın mahkemece durdurulduğu hatırlatıldı.

Kararı değerlendiren Av. Aslı Erdem, “Karar çok açık. Kararın gereğinin derhal yerine getirilmesi gerekir. İnşaatın mühürlenmesi gerekir. Aksi halde, ilgili belediye görevlileri suç işlemiş olur” dedi.

Davacı listesinde ünlü isimler var

Bu arada, davayı açan 65 kişi arasında, kamuoyunun tanıdığı isimler de yer alıyor.

Basketbol antrenörü Oktay Mahmuti, Hilton Otelleri Türkiye Ülke Müdürü Armin Zerunyan, Prof. Dr. Elif Akpek, Oyuncu Zerrin Nişancı, Nazım Kadir Bezmen, Ovi Roditi Gülerşen, Bijen Yapı AŞ CEO’su Bijen Zamanpur, Workinton CEO’su Enis Cevahircioğlu ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Komite Üyesi Mergül Kotil, davayı açan 65 isim arasında yer aldı. (Kısa Dalga)

Gündem