Demirtaş: "Kapatma davasının amaçlarından biri muhalefeti zayıflatmak"

Demirtaş: "Kapatma davasının amaçlarından biri  muhalefeti zayıflatmak"
Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Reuters'a konuştu. Demirtaş, demokrasi ittifakı" çağrısını yenilerken, HDP'nin kapatılması davasına dair de değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, HDP'nin kapatılması girişimini 'muhalefeti bölme amaçlı bir tuzak' olarak niteledi.


Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan  Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters ajansının sorularını yanıtladı.  gazeteduvar.com'un aktardığına göre Demirtaş "demokrasi ittifakı" çağrısını yenilerken, HDP'nin kapatılması davasına dair de değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, HDP'nin kapatılması girişimini 'muhalefeti bölme amaçlı bir tuzak' olarak niteledi.

"Demokrasi ittifakı için seçimler beklenmemeli"

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, muhalefet partilerinin 'ortak demokratik değerler üzerinde anlaşarak 2023 seçimlerini beklemeden, şimdi bir ittifak kurması gerektiğini' belirtti. Demirtaş şunları kaydetti: "Demokrasi için omuz omuza mücadele etmek isteyen bütün partiler biraraya gelmeli" dedi. Demirtaş, "Baskı, zulüm ve yıkım her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bir seçimi beklemeden, bugünden itibaren kurulacak bir demokrasi ittifakı son derece anlamlı ve kıymetli olacaktır."

"AKP'nin tüm siyasi seçenekleri azaldı"

HDP'nin kapatılması girişimlerini de cezaevinden değerlendiren Demirtaş, "AKP ve Erdoğan bütün kurucu ilkelerini bir kenara bıraktı. Dolayısıyla, parti kapatmalara dair ilkelerinden vazgeçmeleri de şaşırtıcı değil. İktidarda kalmak için yapmayacakları şey yok. Ve evet, tüm bunlar siyasi seçeneklerinin azaldığını gösteriyor.Kapatma davasının amaçlarından biri, muhalefet arasında tartışma yaratmak, muhalefeti zayıflatmak ve bölmek. Muhalefet bu tuzağa düşmemeli" dedi. 

"Tüm sorumluluk AKP'nin"

Kapatma girişiminde MHP'den gelen baskının bir rol oynayıp oynamadığına ilişkin soruyu ise Demirtaş "MHP'den ne kadar baskı gelirse gelsin, nihai kararı veren kişi her zaman Erdoğan, bunu unutmayın. Dolayısıyla, bütün sorumluluk Erdoğan ve AKP'dedir" sözleriyle yanıtladı.

Demirtaş, AKP-MHP ittifakını da "MHP giderek daha fazla baskı gösteriyor.  AK Parti'nin kendilerine bağımlığından faydalanarak devletin kontrolünü ele geçirip yeniden şekillendirmek istiyor. Ama bunda hiçbir zaman başarılı olamayacaklar" diyerek yorumladı.

Demirtaş erken seçime hazır olunması gerektiğine şu sözleriyle dikkat çekti: "Ekonomik kriz topyekûn bir çöküşe yol açmadan önce erken seçime gitmek isteyebilirler. Çünkü eğer ekonomik kriz büyük ölçüde derinleşirse toplumsal patlamalar yaşanabilir. AKP bundan kaçınmak için erken seçime gitmek isteyebilir. Her durumda hazır olmak gerekir." 

"Çok iyi, güçlü hissediyorum ve moralim yerinde. Vicdanım rahat. Neyse ki halkın parasını çalmaktan dolayı hapiste değilim" diyen Demirtaş, cezaevi koşullarının genel olarak iyi olmadığını ve pandemi nedeniyle durumun zorlaştığını belirtti. 

Demirtaş, "Yasadışı şekilde evlerimizden gece yarısı kaçırıldık ve siyasi rehinelere dönüştürüldük. Bu nedenle gururluyuz. Bizi buraya atanlar utanç ve sıkıntı içinde. Tarihin kirli sayfalarına geçtiler" dedi.

"Tahliyemi halkımızdan talep ediyorum"

Demirtaş son olarak şunları dile getirdi: "Adaletsizlik ne kadar derin olursa olsun bizi kimse çok uzun yıllar hapiste tutamaz. Tabii ki nihayetinde aklanacağız. Fakat buna biraz daha zaman var. Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını sağlamak sadece siyasi atmosferde bir değişimle mümkün olur, bu da bir hükümet değişikliği ile. Bunu halk başaracak. Bu nedenle, tahliye olmayı mahkemelerden değil halktan talep ediyorum. Halkımıza güveniyorum."

 

 

 

Gündem