Demirtaş davası: Bakanlık, Avrupa Konseyi kararının “gayri resmi” tercümesini “gizli” yazıyla savcılıklara gönderdi

Demirtaş davası: Bakanlık, Avrupa Konseyi kararının “gayri resmi” tercümesini “gizli” yazıyla savcılıklara gönderdi
Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Demirtaş kararının “gayri resmi” tercümesini “gizli” yazıyla savcılıklara gönderdi.

Adalet Bakanlığı, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen AİHM kararının uygulanmaması üzerine alınan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararının “gayri resmi” tercümesini, “gizli” yazıyla savcılıklara gönderdi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre  AİHM’in kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 14-16 Eylül tarihlerinde yaptığı toplantıda bu konuyu da ele aldı. Bakanlar Komitesi kararında, “Başvuranın bir an önce serbest bırakılması, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkûmiyet kararının bozulması ve 22’nci Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ceza yargılamalarının düşürülmesi ve anayasa değişikliğinin diğer tüm olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılması” için çağrıda bulunuldu, bu yöndeki AİHM kararı hatırlatıldı.

Kararda dava üzerindeki incelemeye 30 Kasım-2 Aralık 2021’de devam edileceği, Demirtaş’ın o tarihe kadar hala serbest bırakılmamış olması halinde, Komite tarafından o toplantıda değerlendirilmek üzere Sekretarya’ya bir taslak ara karar hazırlaması talimatı verildiği belirtildi.

Demirtaş’ın AİHM süreciyle ilgili kamuoyuna açık olan bu karar, taraf olduğu için Adalet Bakanlığı tarafından da resmi olarak takip ediliyor. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı da 27 Eylül 2021 tarihinde Bakanlar Komitesi’nin bu kararının “gayri resmi” tercümesini yaparak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Mevzuat Genel Müdürlüğü, Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarına resmi bir yazı olarak gönderdi.

BAKANLIK ÜST YAZIDA AİHM KARARINI HATIRLATTI

“AİHM'in Selahattin Demirtaş Kararının İcrası” konulu yazıda, AİHM’in Selahattin Demirtaş başvurusuna ilişkin 22 Aralık 2020 tarihinde alınan kararın Büyük Daire nezdinde alınmış olması dolayısıyla aynı gün kesinleştiği belirtildi. Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "10, 5/1, 5/3, Ek-1/3 ve 18. Maddelerinin" ihlal edildiğine karar verildiği hatırlatıldı.

Söz konusu yazıda, “Bilgileri olduğu üzere; AİHM tarafından verilmiş olan ihlal kararlarının icrası Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) tarafından izlenmekte ve kararların icrasıyla ilgili süreçler (Dış politika ile ilgili konular hariç) Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir. Demirtaş kararının icra denetimiyle ilgili olarak son olarak 14-16 Eylül 2021 tarih ve 1411 Sayılı DH Bakanlar Komitesi toplantısında bir takım kararlar alınmıştır. Alınan kararların Başkanlığımız tarafından yapılan gayri resmi Türkçe tercümesi ekte sunulmaktadır. Bilgilerinize saygılarımla arz ve rica ederim” denildi.

TÜRMEN: "KARARI UYGULAYIN" DENİLMELİYDİ

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bu yazışmayla ilgili Bakanlar Komitesi’ni de bilgilendirdiğini, açık olan bu sürecin oradan da takip edilebileceğine dikkat çekerek “gizli” ibaresine anlam veremediğini söyledi. Türmen’e göre, yazışmanın sadece “bilgiye sunma” şeklinde olması da sorunlu. Anayasa Mahkemesi kararları nasıl yerine getirilmek zorundaysa AİHM kararlarının da aynı şekilde yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türmen, “AİHM kararında açık hüküm var. Türkiye bu kararları uygulamak zorunda. O nedenle ‘bu kararı uygulayın’ denilmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİN TAMAMI

Gündem