Demirtaş: Erdoğan, İmralı'ya heyet gönderip ne istemiş olabilir sizce?

Demirtaş: Erdoğan, İmralı'ya heyet gönderip ne istemiş olabilir sizce?
Gazeteci Amed Dicle, AKP’nin seçim sürecinde İmralı’ya heyet gönderdiğini ancak istediği sonucu alamadığını belirtmişti. Dicle, AKP’nin Kandil’le de doğrudan temas kurma girişimleri olduğunu iddia etmişti.

Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazeteci Amed Dicle’nin seçim döneminde AKP’nin İmralı’ya heyet gönderdiğini söylediği röportajını hatırlatarak, “İstediğini alamayınca yine hepimizi ‘terörle’ iş birliği yapmakla suçlamaya başladı anlaşılan” dedi.

HDP’ye yönelik bugün 21 ilde düzenlenen operasyonda aralarında siyasetçiler, sanatçılar, gazeteci ve avukatların da olduğu en az 126 kişi gözaltına alınmıştı.

Seçimler öncesi gerçekleştirilen operasyona dair Demirtaş, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, “Süleyman Soylu, kendi mitinginde toplayamadığı kadar insanı bir kerede gözaltına aldırmış! 81 ilde seçim çalışması yürüten tüm arkadaşlara çağrımızdır: Çalışmalarımızı daha sabırlı, daha kararlı şekilde büyütelim. Huzurun, refahın, demokrasinin gelişini engelleyemeyecekler” demişti.

Demirtaş, ardından gazeteci Amed Dicle’nin 13 Nisan’da Yeni Yaşam Gazetesi’ne verdiği röportajı alıntılayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Erdoğan, İmralı'ya heyet gönderip ne istemiş olabilir sizce?

İstediğini alamayınca yine hepimizi "terörle" iş birliği yapmakla suçlamaya başladı anlaşılan.

Bu ikiyüzlülüğün takdirini size bırakıyorum.”

“AKP, Öcalan’a çeşitli heyetler gönderdi”

Gazeteci Amed Dicle, 13 Nisan’da Yeni Yaşam Gazetesi’nden Nezahat Doğan’a verdiği mülakatta AKP’nin İmralı’ya heyet gönderdiğini ancak istediği sonucu alamadığını belirtmişti.

Dicle, “Şu anda AKP-MHP medyasına bakın; terörist, şu, bu, falan deniyor. Bu son zamanlarda çok konuşulmadı ama AKP bu 2023 seçimlerinde bile Kürtlerin, HDP’li seçmenlerin desteğini almak için Sayın Abdullah Öcalan’a çeşitli heyetler gönderdi. Elimizde belge yok ama biliyoruz. Çıkıp ‘hayır öyle değildir’ diyemezler. Doğrudan ilk defa size söylüyorum” demişti.

“Kandil’le de temas denendi”

Dicle, görüşmenin ne zaman olduğu sorusuna ise şöyle yanıt vermişti:

“Seçim atmosferinin olduğu bu dönemde… Sayın Abdullah Öcalan ile görüşme oldu ve kendi istedikleri cevabı alamayınca tecrit ağırlaştırıldı, disiplin cezası verildi. Dolaylı olarak Kandil’le de temaslar denendi. Bu temasları sürdüreceksin, sonra istediğim cevabı ve desteği alamayınca da ‘vay efendim bunlar terörist, CHP bunlarla görüşüyor’ diyerek propaganda yapacaksın. Eğer bu görüşmelerde olumlu bir sinyal alınmış olsaydı, bir ret edilme olmasaydı bu ‘terör, terörist’ kavramları da kullanılmamış olacaktı.”

“Öcalan, ‘dışarıda parti var, onlarla görüşün’ dedi”

Amed Dicle, “AKP’nin hala İmralı’yı zorlama durumu ya da bir beklentisi var mı?” sorusu üzerine ise “Bir beklenti var diyemem. Bence o beklenti sona erdi. Çünkü bu son bir buçuk iki senelik süreç zarfında Ankara’dan İmralı’ya çok yoğun bir görüşme trafiği olduğunu biliyoruz. O kadarını söyleyeyim. Sayın Abdullah Öcalan’ın bu görüşmelerde söylediği özetle şudur: ‘Dışarıda bir hareket, bir parti var. Onlarla görüşün, onlar kendi kararlarını verirler.’ Özeti bu! İktidar tarafı Kürt hareketinden bir destek alamayacağını anladığı için bu sert dilini daha da keskinleştirdi.” (Kısa Dalga)

Politika