Demirtaş: Erdoğan seçimle geldi seçimle gidecek

Demirtaş: Erdoğan seçimle geldi seçimle gidecek
Demirtaş, "Erdoğan seçimle geldi seçimle gidecek, başka bir ihtimal yoktur. Bunu görmek için sadece dört ay daha beklememiz gerekecek" dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde Kasım 2016'dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Alman yayın kuruluşu Westdeutscher Rundfunk (WDR) COSMO aracılığıyla yönetmen Fatih Akın, yazarlar Günter Wallraff ve Navid Kermani, gazeteciler Can Dündar, Fulya Canşen, Frederike Geerdink, Sven Lorig, Dunja Hayali, Gor Yeranyan, Mark Lowen, Hasnain Kazim, Nadja Kriewald ve eski Amedspor oyuncusu Deniz Naki'nin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Erdoğan seçimle geldi seçimle gidecek, başka bir ihtimal yoktur. Bunu görmek için sadece dört ay daha beklememiz gerekecek" dedi.

Selahattin Demirtaş, Der Spiegel dergisinden gazeteci Hasnain Kazim'in, "Erdoğan’ın bu seçimle gitmesi mümkün mü?" sorusuna yanıtına bu cümlelerle başladı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre WDR Editörü Fulya Canşen'in, “HDP belediye seçimlerinde İstanbul’da CHP’ye bir jest yaptı. Karşılığını aldı mı? Benzer bir jesti yine yapmak gerekli mi?" sorusuna, "HDP son yerel seçimlerde kimseye jest yapmadı aslında, demokrasi mücadelesinin büyümesi, otoriter rejimin gerilemesi için üstüne düşen tarihi görevi, sorumluluğu yerine getirdi" yanıtını verdi.

Demirtaş, HDP'nin bundan sonra da aynı sorumluluk duygusuyla ve bilinciyle hareket edeceğini söyledi.

BBC'nin Roma'da görev yapan eski İstanbul muhabiri Mark Lowen ise Demirtaş'a, "Batılı ülkelerin ve liderlerin devam eden tutukluluğunuz ile ilgili olarak neler yapmasını, ne gibi yaptırımlarda bulunmasını isterdiniz ve sizce onların baskısı Türkiye hükümetinin kararlarını etkileyebilir mi?” sorusunu yöneltti.

Demirtaş, "Soruna çok açık cevap vermek istiyorum Mark, lafı hiç dolandırmayacağım. Diyojen’e atıfla, 'Batılı liderler gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz' "dedi.

Demirtaş, Batılı liderlere yönelik eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü: "Erdoğan'la bu kadar iş tutmasalar, kirli anlaşmalara imza atmasalar bize yeterdi. Doğrudan destek beklemiyorduk ama köstek olmasaydılar iyi olurdu."

"Sorunun adı 'mülteci sorunu' değil 'zorla yerinden edilme' sorunu"


Selahattin Demirtaş, Alman n-tv televizyonun sunucusu Nadja Kriewald'ın, "Sizce mülteci sorunu nasıl çözülmeli?" sorusunu yanıtlarken ise "Sorunun adı 'mülteci sorunu' değil 'zorla yerinden edilme' sorunudur. Konuyu bu şekilde tariflemek, sorununun nedenleri ve çözümleri hakkında daha gerçekçi, daha adil bir perspektif ortaya koymamızı kolaylaştırır" dedi.

Demirtaş, "Kim, kimi neden zorla yerinden göç ettirdi? Her bir Avrupalının, Kanadalının, ABD’li veya Türkiyelinin bu soruyu kendine, hükümetine, devletine sorması ve hakikatle yüzleşerek adil bir cevap vermesi gerekir" diye konuştu ve ekledi:

"Çözüm mü? Çok basit, ya hızlı trenlerinizi, steaklerinizi (bifteklerinizi) ve şaraplarınızı o malların ortaklarıyla yani mültecilerle severek paylaşırsınız veya 300 yıldır onlardan çaldıklarınızı ülkelerine iade eder, onların da kendi topraklarında demokratik yönetimler, refah toplumu inşa etmelerine canı gönülden yardım eder ve ülkelerine dönmelerini teşvik edersiniz. Avrupa devletlerine ve hükümetlerine yapacağım en adil çağrı bu olur."

Yunanistan'ın, tutulduğu cezaevinden 10 kilometre uzakta her gün mültecileri döverek, işkence ederek, çırılçıplak soyup paralarına el koyarak Türkiye’ye püskürttüğünü söyleyen Demirtaş, "Aynı Avrupa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aracılığıyla hakkımda ağır ihlal ve salıverme kararı verdi ve Türk hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu kararını tanımadığını açıkladı. Siz Erdoğan’ın yerinde olsanız bu Avrupa’nın hukukunu dikkate alır mıydınız? Erdoğan da dikkate ve ciddiye almıyor zaten" diye konuştu.

Demirtaş, Almanya’da Türkiye’den gelen maden işçilerinin çalışma koşullarını anlatan “En Alttakiler” kitabının yazarı Günter Wallraff'ın sorusuna yanıtında, "Hapiste olmamın bir nedeni de sensin, bir de Tolstoy, Marx, Balzac, Ahmedê Xanî, Lenin, Che, Dickens, Nazım Hikmet, Ahmed Arif!" dedi.

Demirtaş, soru gönderen herkesle "özgür günlerde görüşebilmeyi" diledi, yanıtlarını "Bildiğim tek Almanca cümle ile bitireyim: Ich liebe dich (Sizi seviyorum)" diyerek noktaladı.

Gündem