Demirtaş: Kürt sorunu için Meclis’te komisyon kurulmalı

Demirtaş: Kürt sorunu için Meclis’te komisyon kurulmalı
Tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Yıkılmaz denilen tek adam rejimi bugün tel tel dökülüyor ve 14 Mayıs’ta büyük kaybedecek” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. “Yıkılmaz denilen tek adam rejimi bugün tel tel dökülüyor” diyen Demirtaş, muhalefetin ilk kez üstünlüğü ele geçirdiğini ve toplumdaki değişim rüzgârını arkasına aldığını söyledi. Demirtaş, “Bu seçimler, Cumhuriyet’in 100. yılında, demokratik cumhuriyete gidişin önünü açabilecek nitelikte” diye konuştu.

"Tek adam rejimi tel tel dökülüyor"

Yeni Yaşam Gazetesi’nden Hüseyin Kalkan’a konuşan Demirtaş, Türkiye’nin 2015’ten bu yana diktatörlükle yönetildiğini belirterek, “O günden bugüne yapılan referandum ve seçimlerin tamamı adaletsiz bir şekilde, baskı ve zulüm ortamında oldu. Bu seçimlere de aynı ortamda gidiyoruz ama sonuç öncekiler gibi olmayacak. Çünkü ilk defa muhalefet üstünlüğü ele geçirmiş ve toplumdaki değişim rüzgârını arkasına almış durumda. Yıkılmaz denilen tek adam rejimi bugün tel tel dökülüyor ve 14 Mayıs’ta büyük kaybedecek” dedi.

“Kurumsal bir diktatörlüğe geçip geçmeyeceği belirlenecek”

14 Mayıs seçimlerinin kritik yanlarına dikkat çeken Demirtaş, “Bir parti devletinin, kurumsal bir diktatörlüğe geçip geçmeyeceği belirlenecek bu seçimlerde. Eğer muhalefet kazanır ve Yeşil Sol Parti de Meclis’te güçlü bir şekilde yerini alırsa demokratikleşme tartışmaları hız kazanacak ve birçok sorun gibi Kürt sorunu da çözüm perspektifleriyle birlikte gündeme girecektir. Bu seçimler, Cumhuriyet’in 100. yılında, demokratik cumhuriyete gidişin önünü açabilecek nitelikte. Bu açıdan tarihi öneme sahip” diye konuştu.

Cumhur İttifakı’nı “Taliban İttifakı” olarak tanımlayan Demirtaş, “AKP hem kendisi hem de kurduğu ittifaklarla sadece Kürt sorunu veya kadın mücadelesi açısından değil her açıdan tam bir gerici, faşist zihniyeti temsil ediyor” ifadesini kullandı.

“Kürt sorunu için Meclis’te komisyon kurulmalı”

Demirtaş, Kürt sorunun Meclis’te çözümü konusunda ise şunları belirtti:

“Öncelikli adım, Meclis’te bir komisyon kurulması olabilir. Herkes yol, yöntem dahil tüm önerilerini bu komisyona sunar, buradan çıkacak yol haritası doğrultusunda ilerleme sağlanır. Yeter ki siyasi irade, çözüm konusunda bir kararlılık ortaya koyabilsin. Gerisi demokratik ve özgür tartışma ortamında şekillenir ve akılcı olanda mutlaka uzlaşı sağlanır.”

“Tek bir milletvekili bile hayati öneme sahip”

Demirtaş, Yeşil Sol Parti ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yeni parlamentonun ana muhalefet görevini üstleneceğini dile getirirken, “İktidarda kim olursa olsun etkili bir denetim ve parlamentonun çözüm gücü haline gelmesi konularında hayati bir role sahip olacaklar. Muhtemelen yasa ve anayasa yapımı konularında da anahtar güç Emek ve Özgürlük İttifakı’nda olacaktır. Bu nedenle tek bir milletvekilliği bile tarihi öneme sahiptir. Bizim de hedefimiz, ulaşabileceğimiz maksimum milletvekilliği sayısına ulaşmak olmalıdır. Hedef yüz vekil, Meclis’te güçlü temsil” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Politika