220 kozmetik ürününden 145'i hatalı ve güvensiz bulundu

220 kozmetik ürününden 145'i hatalı ve güvensiz bulundu
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu sıvı sabundan saç bakım ürününe kadar 145 kozmetik ürünün teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz olduğunu tespit ederek, 600 bin 150 lira para cezası kesti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kozmetik ürünler piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünleri tespit ederek bu ürünlere ceza uyguladı. Bakanlık sıvı sabundan saç bakım ürününe kadar 145 kozmetik ürünün teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz olduğunu tespit ederek, 600 bin 150 lira para cezası kesti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczane dışında satılan kozmetik ürünlerin 220’sinin denetlendiğini, denetlenen bu ürünlerin 145’inin teknik düzenlemeye aykırı, 6’sının ise güvensiz olduğunun tespit edildiğini söyleyerek, "Güvensiz ürünlerin içinde sıvı sabundan saç bakım ürününe kadar birçok ürün bulunuyor" dedi.

"İNTERNET SAHTE KOZMETİK ÜRÜNLERLE DOLU"

Dünyada 400 milyar doları bulan kozmetik pazarının Türkiye’de de hızla büyüdüğünü söyleyen Saydan, “Türkiye’de kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ihracatı her yıl ortalama yüzde 10 büyüme kaydediyor” dedi.

Saydan konuyla ilgili yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

“Tüketimin bu kadar büyümesi, güvensiz kozmetik ürünlerinin de artmasına neden oluyor. Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor. Eczane dışında özellikle internetten satılan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması kamu sağlığı için çok önemli. Sağlık Bakanlığı'nın verileri de gösteriyor ki, internet gibi ortamlarda satılan bu ürünlerin tam denetimi yapılamıyor ve insan sağlığı hiçe sayılıyor.

"CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI"

Ülkemizde vatandaşımız yanıltıcı reklamlardan korunmadığı için kozmetik ve bitkisel ürünlerin reklamlarından olumsuz etkilenip bunları bilinçsizce tüketebiliyor. Bu yüzden, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekmektedir.” (ANKA)

 

Gündem