Deniz Gezmiş'in hayatı fotoroman oldu

Deniz Gezmiş'in hayatı fotoroman oldu
Ressam Ali Cabbar, Deniz Gezmiş'in 25 yılını 25 bölümlük bir fotoromanla anlatıyor.

Ressam Ali Cabbar, kişisel web sitesinde 68 Hareketi’nin sembolü olan Deniz Gezmiş’in yaşamını konu alan bir fotoroman yayınlamaya başladı. Hürriyet'ten İhsan Yılmaz'ın bugünkü köşesinde duyurduğu fotoromanın adı 'Aşk Olsun Çocuk.

Ali Cabbar'ın deyişiyle 'Politik fotoroman' olan E-kitap, Deniz Gezmiş’in hayattaki 25 yılına karşılık gelen 25 bölümden oluşuyor ve her hafta bir bölümü yayınlanacak. İlk üç bölüm https://www.alicabbar.com/ sitesinde yayınlandı.

Ali Cabbar, fotoromana şu sözlerle giriş yaptı:

Bu resimli romanda size, II. Dünya Savaşı’nın bittiği 1945’ten, 1970’lerin başına kadar Türkiye’de ve dünyada yaşanan önemli siyasi, toplumsal ve kültürel olayların ışığında Deniz Gezmiş’i anlatacağım.

Eğer yaşasaydı, daha doğrusu eğer öldürülmeseydi, bu sene 28 Şubat’ta 75 yaşında olacaktı. Deniz Gezmiş, Türkiye’deki 68 kuşağının en önemli isimlerinden biridir. Yaygın bir benzetmeyle, “Türkiye’nin Che Guevara’sı”dır. O dönem dünya gençliğini etkisi altına alan Che’nin yazdıkları ve yaptıkları Deniz’i gerçekten çok etkilemiştir. Bir “gerilla savaşı” başlatmaya çalıştığı sırada arkadaşlarıyla birlikte yakalanmış, askeri mahkeme tarafından ölüme mahkum edilmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 50 sene önce, 6 Mayıs 1972’de idam edilmiştir.

Deniz Gezmiş’in 25 yılını anlatan bu kitabın birinci bölümünü okumaya başladığınızda hemen farkına varacağınız gibi, bir tarih kitabı yazmaya çalışmadım. Deniz’in yaşadığı yıllarda, dünyada ve Türkiye’de geçen olayları “fotoroman” formatında, basit bir dille anlatmayı tercih ettim. Denizlerin on sene kadar gerisinden gelen bir kuşağın üyesi olarak, onların dönemini, o zamanki yaşımda takip ederken bende iz bırakan konularla öne çıkardım. Kendi ilgi duyduğum, edebiyat, sinema, spor gibi konulara, en az politik olaylar kadar yer verdim, çünkü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının da bunları takip ettiğini ve etkilendiğini tahmin ediyorum. Ve onları anlamanın, onların çağını anlamakla mümkün olacağını düşünüyorum.

FOTOROMANA ULAŞMAK İÇİN

Kültür Sanat