Deniz suyunu içme suyuna dönüştüren cihaz geliştirildi

Deniz suyunu içme suyuna dönüştüren cihaz geliştirildi
Araştırmacılar bir düğmeye basıldığında deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilen bir desalinasyon (tuzdan arındırma) cihazı icat etti. Cihazı geliştiren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekibine göre, bu durum teknolojiyi ücra ve kaynak bakımından ciddi ölçüde sınırlı bölgelerde kullanıma uygun kılıyor.

Yeni teknoloji esasen, tuz moleküllerini, bakterileri ve virüsleri ortadan kaldırmak için, suya elektrik veren bir teknikten faydalanıyor. Bu teknoloji piyasadaki desalinasyon ünitelerinin gerektirdiği yedek filtrelere ve yüksek basınçlı pompalara ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Valiz büyüklüğünde bir cihaza yerleştirilmiş teknoloji, 10 kilogramdan daha hafif ve taşınabilir güneş paneliyle çalışıyor.

Cihazı geliştiren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekibine göre, bu durum teknolojiyi ücra ve kaynak bakımından ciddi ölçüde sınırlı bölgelerde kullanıma uygun kılıyor. Cihaz uzman olmayanların kullanabilmesi için tasarlandı ve cihaza eşlik eden bir akıllı telefon uygulamasıyla kablosuz olarak kontrol edilebiliyor.

Cihazın detaylarını anlatan "Portable seawater desalination system for generating drinkable water in remote locations" (Ücra Yerlerde İçme Suyu Üretmek için Taşınabilir Deniz Suyu Desalinasyon Sistemi) başlıklı makale Environmental Science and Technology adlı bilimsel dergide yayımlandı.


Kaynak: Independent Türkçe

Dünya