Deprem bölgesinde salgın hastalık riski her geçen gün artıyor

Deprem bölgesinde salgın hastalık riski her geçen gün artıyor
Deprem bölgesindeki salgın hastalıklara dair uyarılarda bulunan TTB II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten bölgede ishal vakalarının artışa geçtiğini belirtti ve "Rota virüsü de tespit edildi. Artık kolera ve tifo riski de oluşuyor bölgede" diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından özellikle de depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta temiz suya ulaşımın neredeyse imkansız olduğu ve bölgeye hala seyyar tuvaletlerin ulaşmaması nedeniyle salgın hastalık riski her geçen gün artıyor.

Konuya ilişkin uyarılarda bulunan TTB II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten bölgede ishal vakalarının artışa geçtiğini belirtti ve "Rota virüsü de tespit edildi. Artık kolera ve tifo riski de oluşuyor bölgede" diye konuştu.

'Kentlerin içinin çöp yığınına dönüşmesi salgın hastalık nedeni'

Bölgede depremden kurtulan insanların artık en büyük sorununun salgın hastalık olduğunu ifade eden Dr. Ökten, “Bölgede temiz suya erişimin olmaması, tuvalet ihtiyacının bir türlü giderilmemesi, seyyar tuvaletlerin çok az olması, kentlerin içinin artık bir çöp yığınına dönmesi, etraftaki yiyecek içecek artıklarının kaldırılmaması gibi etkenlerin hepsi salgın hastalık nedeni” bilgisini verdi.

Çadır kentlerde de salgın hastalık riski var

Bölgede ishal vakalarının artışa geçtiğini, rota virüsünün tespit edildiğini bildiren Dr. Ökten kolera ve tifo riskinin de oluştuğunu kaydederek çadır kentlerde de artık sorunların baş gösterdiğini söyledi ve acilen yapılması gerekenleri söyle sıraladı:

Neler yapılabilir?

“Yapılacak en önemli şey aradan geçen bunca zamana rağmen artık temiz su sağlanmalı. İkinci olarak temizlik maddeleri ve dezenfektan bölgeye acilen ulaştırılmalı. Bölgede çöplerin toplanması gerek ve ilaçlanma yapılmalı biran önce. Enkazların biran önce kaldırılması gerek. Vatandaşında temizliğe dikkat etmesi lazım. Tüm bunlar toplum sağlığını tehdit eden şeyler. Bu aşamada artık koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirici ve arttırıcı önlemler alması lazım Sağlık Bakanlığının.”

'Asbest akciğer kanserine neden olabilir, bölgede maske zorunlu olmalı'

Deprem bölgelerinde çok fazla artçıların meydana geldiğini ve bunların da enkaz çalışmalarıyla birlikte etrafa çok ciddi toz yaydığını ifade eden Dr. Ökten asbeste de dikkat çekerek oluşabilecek riskleri şöyle açıkladı:

“Bu tozlar solunum hastalıkları açısından ciddi risk barındırıyor. Öte yandan enkazlardan çıkan asbest bir süre sonra akciğer kanserine yol açabilir. Bu yüzden bölgede insanlar maske kullanmaya başlamalı ve bu zorunlu olmalı. Bölgede maske dağıtımına da başlanmalı. Barınma ve ısınma sorunu da çok önemli. Bölgede insanlar odun yakarak ısınıyor. Buradan yayılan duman ve is ise solunum hastalıklarını tetikliyor.”

Mimarlar Odası da asbest konusunda uyardı: 'Bir önlem görmedik'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da asbest konusuna dair "Deprem bölgesinde yıkılan binalarda, yada ağır hasarlı binalarda asbest ölçümleri yapılmadığına dair bilgi aldık. İncelediğimiz bölgelerde böyle bir önlem görmedik" paylaşımında bulunmuştu.

'İnsan bedenleri çürümeye başladı'

Bölgede hala enkaz altında kalan insan bedenlerinin artık çürümeye başladığını ve bunun da ciddi hastalıklara yol açabileceğinin altını çizen Dr. Ökten şunları söyledi: “İnsan ve hayvan bedeni çürüdükçe bakteriler ortaya çıkacak ve yayılacak. Bu bakteriler toprağa oradan da suya karışacak. Enkaz kaldırma çalışmalarında dikkat edilmezse insanlara bulaşması çok hızlı olacak. Tüberküloz, kan yoluyla bulaşan virüsler, hepatit B ve C ve HIV vb. pek çok hastalık ortaya çıkabilir.”

'Bölgeye dezenfektan gönderilmeli'

Dr. Ökten bölgeye gönderilmesi gereken malzemeleri de sıraladı:

"İlk sırada artık temizlik malzemesi gerekiyor. Dezenfektan, kolonya bunların başında geliyor."

Özel Haber