Deprem bölgesinden inanılmaz karar: Bu binaya 'az hasarlı' dediler
ESRA TOKAT
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı illerden olan Adıyaman’da Besni ilçesinde bulunan 15 Temmuz Şehitler Mahallesi, Prof. Dr Halit Erduğrul Sokak’ta iskan belgesi olmayan depremde kolonları zarar gören, kirişleri yarılan Bertan Apartmanı’nı deprem sonrası denetime Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkililer başlangıçta ağır hasarlı raporu verdi.
İlgili binanın e-Devlet’te yer alan hasar tespit görsellerinde taşıyıcı alt kolonların zarar gördüğü ve içindeki demirlerin de eğildiği görüldü.
Ancak sonrasında 40 dairelik apartmanda 11 dairenin itiraz etmesi sonucu bir kez daha gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer tarafından hazırlanan rapor ağır hasarlıdan az hasarlıya çevrildi. Az hasara neden çevrildiği konusunda ise herhangi bir bilgi kayıtlara geçmedi. Bunun üzerine bina sakinlerinden olan Levent Teke Besni Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Bilirkişi ek süre talep etti
Mahkeme tarafından seçilen bilirkişi de dava konusu parselde bulunan yapı ile ilgili olarak karot deney sonuçları sisteme girilmediğinden dolayı raporu hazırlayamadığını kaydederek 11 Mayıs’ta mahkemeden 30 günlük ek süre tanımlanmasını talep etti.
10 bin liralık yardım hala verilmedi
Konuya dair konuşan Bertan Apartmanı sakinlerinden Levent Teke, depremde evi hasar gören yurttaşlara ödenen hane başı gelir desteğinin ve taşınma yardımının da hala kendine ödenmediğini belirtti. Öte yandan Teke, evleri ağır hasarlı olduğu için başlangıçta çadırlarda ve konteynerlerde kalan ev sahiplerine ise ‘eviniz az hasarlıymış’ gerekçesiyle eve dönme baskısı yapıldığını da ifade etti.
Rüşvet ağı iddiası: ‘Bu resmen cinayete teşebbüs’
Adıyaman’da pek çok binanın ağır hasarlıdan az hasarlıya çevrildiğini söyleyen Teke, “Müteahhit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Besni Belediye arasında bir rüşvet ağı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu binaya az hasarlı raporu vermek resmen cinayete teşebbüs. Benim vicdanım el vermiyor, yarın bir gün bu binaya insanlar tekrar yerleşse ve olası bir depremde ölseler bunun sorumlusu kim olacak? Metruk bir binaya döndü, hırsızlar talan ettiler. Bu zararımızı kim karşılayacak? Depremzedeyiz daha devletten 1 lira bile alamadık” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Mimar Erdil: 'Bu bina ağır hasarlı'
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ve e-devlet görüntülerini inceleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden mimar Meltem Erdil ise "İnşaat Mühendisliği Odası tarafından hasar tespit çalışmalarına katılan inşaat mühendisleri ve mimarlara verilmek üzere düzenlenen 'Bina Hasar Tespiti Eğitimi' kapsamında bina hasarları hafif hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak derecelendirilmektedir. Bu derecelendirmeler özellikle düşey yapısal elemanların yani kolonların incelenmesi ile A’dan D’ye, hafiften ağıra, hasar tipi sınıflarına göre yapılmaktadır. Bahsi gecen bu binada kabuk atması ve kolonda bulunan boyuna dontıda burkulma görülmektedir. Bu tip hasar D tipi hasar olarak sınıflandırılırken, D tipi hasardan sadece bir kolonda görüldüğünde binayı ağır hasarlı olarak belirlemek gerekir. Bu yüzden bu bina kesinlikle ağır hasarlıdır" dedi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.