Deprem izolatöründe önemli nokta: Faydadan çok zarar da getirebilir

Deprem izolatöründe önemli nokta: Faydadan çok zarar da getirebilir
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Dr. Sertaç Tuhta, binaları depremde yıkımdan koruyan sismik izolatörlerde dikkat edilmesi gerekenlerin anlattı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü saat 04:17'de Pazarcık ilçesinde 7,7, aynı gün saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde toplam can kaybı sayısı 49 bine yaklaşmıştı.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken binalarda depremin etkisini en aza indiren, ayakta kalmasını sağlayan 'sismik izolatörler'in konutlarda kullanılması tartışılıyor.

Samsun’un Canik ilçesinde inşa edilen Şehir Hastanesi'ne deprem izolatörü izolatörü yerleştirildi.

OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Sertaç Tuhta, Samsun Şehir Hastanesi'ndeki izolatör sayısı 1. 020 olarak açıklarken, ortalama 50 yıl kullanılabileceğini ifade etti.

Tuhta sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yapılara uygulanmasında yapının deprem performansının belirlenip ona göre projelendirilmeleri gerekir. Yumuşak zemin üzerindeki yapılarda projelendirme aşamasında zemin durumu göz önünde bulundurulmalıdır. İzolatörün projelendirme aşamasında belirlenen sönüm oranı ve periyodunun üstyapıyla uyumlu olarak düzenlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde izolatör yapıya faydadan çok zarar getirebilecektir. İzolatörler ortalama 50 yıla yakın kullanım ömrüne sahiptir. Ancak çevresel etkiler nem, sıcaklık, UV ışınları gibi faktörler bu süreyi kısalabilir."

Deprem izolatörü ne işe yarıyor?

Sismik izolatörlerin yapının periyodunu büyüterek, deprem kuvvetinin azaltılmasını sağladığını dile getiren Tuhta, “Taşıyıcı sistem elemanlarının (kolon, kiriş, perde duvar) deprem etkisinden korunmasını hedefler. İzolatörler, 'pasif sismik yalıtım grubu'nda yer almaktadır. İki çelik levha arasında özel kauçuk içerisinde çelikten üretilmiş plakalar bulunan bu elemanların çeşitli türleri var. Düşük ve yüksek sönümlü kauçuk, sürtünmeli sarkaç, kurşun çekirdekli izolatörler en çok kullanılan çeşitlerdir” diye konuştu. (DHA)

Gündem