Kuşadası'nda sismik izolatör zorunluluğu geliyor

Kuşadası'nda sismik izolatör zorunluluğu geliyor
Aydın'ın Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir kez daha gündeme gelen sismik izolatörü zorunlu tutmaya hazırlanıyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 45 binden fazla insan ölürken, 200 binden fazla bina yıkılmış ya da ağır hasar almıştı.

Depremden sonra sismik izolatörler yeniden gündeme gelmişti. İzolatörler, sarsıntının daha az yaşanmasını sağlıyor.

Ancak sistemin yalnızca uygun binalara kurulması öneriliyor.

Hangi binalarda olacak?

Kuşadası Belediyesi Meclisi'nin mart ayı toplantısında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bazı yapılarda bu sistemin kullanılmasını önerdi.

Talep, 'hemen kullanılması gereken binalar', turizm tesisleri, kısa süreli ancak yoğun şekilde bulunulan binalar, zemin dahil en az 4 katlı yeni binalar ile işyerlerini kapsıyor.

'Maliyet yüzde 10 - 12 artacak'

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, depremden sonra 'sismik izolatörün öneminin anlaşıldığını', bu sistemin 'insan yaşamı için gereklilik haline geldiğini' kaydetti.

Günel şunları söyledi: "Kuşadası birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem tüm ülkemizin olduğu gibi kentimiz Kuşadası’nın da bir gerçeği ve bu gerçeği göz ardı etmemiz mümkün değil. Bu nedenle yeni yapılacak dört kat ve üzerindeki binalarda sismik izolatör kullanımını zorunlu hale getireceğiz. Bu zorunluluk yapı maliyetlerini yüzde 10-12 oranında artıracaktır. Ancak insan canı için buna fazlasıyla değer. İmar komisyonumuz konuyu uzmanlarla değerlendirerek en kısa süre içerisinde raporunu hazırlayacak. Uzman isimlerin görüşleri doğrultusunda Kuşadası için en iyisini yapacağız." (Kısa Dalga)

Gündem