Deprem jeolojisi uzmanı Ramazan Demirtaş'tan 'fay yasası' değerlendirmesi: Yüzey fayı sonuçları ortadayken, peki bu ısrar neden?

Deprem jeolojisi uzmanı Ramazan Demirtaş'tan 'fay yasası' değerlendirmesi: Yüzey fayı sonuçları ortadayken, peki bu ısrar neden?
Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş tartışılan fay yasasına ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu. Demirtaş "Yüzey faylanmasından yıkılana) Bina sayısı %<1'den b) Can kaybı binde 1'den çok az Peki bu ısrar neden?" diye sordu.

Türkiye'deki 485 diri fay hattının tamamı 5 ve üzeri büyüklükte deprem potansiyelinde olduğu için fay yasası acil gündem oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Şu an fay yasası ile ilgili AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız" mesajını vermişti.

Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş tartışılan fay yasasına ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulunmuş "Her oluşturulan keyfi sakınım bandları için AFETE MARUZ BÖLGE KARARLARI alınıp, o binaların yıkımını gerektirir" demişti.

Demirtaş bugün paylaştığı yeni mesajında "Sanki #Fayyasası çıkartılırsa binaların yıkılması ve can kaybının önüne geçileceği gibi tamamen yanlış algı yapılmaya ve karar vericiler yanlış yönlendirilmeye devam ediliyor Yüzey faylanmasından yıkılan
a) Bina sayısı %<1'den b) Can kaybı binde 1'den çok az Peki bu ısrar neden?" diye sordu.

Deprem Bilimci alıntıladığı bir mesaja "Yasa çıkartmak için öncelikle tüm kurum, kuruluş, üniversite, TMMOB, STK vb. görüşüne sunulmalı, bilimsel kurullardan onay almalı, neden olacağı ekonomik ve hukuki boyutları masaya yatırılmalıdır. Ancak Fay yasası diye sunulan bir yasa değil, bir araştırma projesidir." yorumunda bulundu.

Demirtaş'ın fay yasasına ilişkin '24 ilden geçen her fayın deprem tehlike parametreleri farklıdır" yorumunu okumak için tıklayınız. (Kısa Dalga)

Gündem