Tartışmalı ismin deprem paylaşımı: Frank Hoogerbeets, üç gün önce Kahramanmaraş depremi için "er geç olacak" demiş

Tartışmalı ismin deprem paylaşımı: Frank Hoogerbeets, üç gün önce Kahramanmaraş depremi için "er geç olacak" demiş
Kendisini "yeni nesil deprem tahmincisi" olarak tanıtan Frank Hoogerbeets'in 3 Şubat tarihinde yaptığı paylaşım, Kahramanmaraş depremi sonrası sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasına girdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

Kahramanmaraş depremi sonrası, ‘Deprem Kahini’ olarak bilinen Frank Hoogerbeets’in deprem paylaşımı sosyal medyada konu oldu.

3 Şubat tarihinde sosyal medya hesabında paylaşım yapan Hoogerbeets, “Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye Lübnan) 7.5 deprem olacaktır” ifadesini kullandı.

Bu paylaşımdan sonra Hoogberbeets'in depremi üç gün önceden bildiği yolunda çok sayıda haber yapıldı. Sosyal medyada da Hoogberbeets'in tahminin tuttuğu yorumlarına karşı çıkanlar, söz konusu depremin olacağının zaten bilindiğini ve Hoogberbeets'in de "er geç olacak" ifadesini kullanarak bu bilgiyi kullandığını, depremin bu paylaşımdan sadece üç gün sonra olmasının tamamen tesadüf olduğunu savundu.

Hoohgerbeets'in deprem tahminleri birçok bilim insanı tarafından bilimsel bulunmuyor ve eleştiriliyor. Kendisini "yeni nesil deprem tahmincisi" olarak tanıtan gökbilimcinin sık sık böyle tahminlerde bulunduğu ve çoğunun henüz gerçekleşmemesine rağmen nadiren tutan tahminlerinin büyütüldüğü yorumları da yapılıyor.

"Kahin değil, şarlatan"

Hoohgerbeets için journo.com.tr de yapılan haberde de şöyle denildi:

"Kahramanmaraş depreminin ardından bugün birçok haberde “deprem uzmanı” diye sunulan Frank Hoogerbeets, bir “kâhin” değil, şarlatan. Yıllardır çok daha isabetli tahminler yapan bilim insanları bir kenara itiliyor. Hoogerbeets gibi sahtekârlar ise Türkçe haber medyası sayesinde takipçi sayılarını artırıyor.

Hoogerbeets’in 3 gün önce Twitter’da 13 milyonu aşkın kez görüntülenen son “kehâneti” şöyleydi: “Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan) yaklaşık 7,5 büyüklüğünde deprem olacaktır.”

Prof. Dr. Naci Görür başta olmak üzere saygın bilim insanları, Kahramanmaraş ve çevresindeki bölgede yıkıcı bir deprem beklendiğini zaten yıllardır söylüyor. Sözdebilimci Hoogerbeets’in çok daha geniş bir coğrafyaya işaret edip “er ya da geç” diyerek vakit de vermediği bu sözde kehânetin hiçbir anlamı yok.

Türkçe haber sitelerinin Hoogerbeets’i “uzman” diye sunduğu haberler bugün sadece Twitter’da en az 550 bin kişiye ulaştı. Birkaç gün önce yaklaşık 10 bin takipçisi olan Hoogerbeets, Türkçe haber sitelerinin de yardımıyla bugün 330 bin takipçiyi aştı." (Kısa Dalga)

Gündem