Deprem uzmanı Bülent Özmen deprem tehlikesi yükselen 5 ili ve düşen 7 ili açıkladı: Bir il için radikal değişim tespiti...

Deprem uzmanı Bülent Özmen deprem tehlikesi yükselen 5 ili ve düşen 7 ili açıkladı: Bir il için radikal değişim tespiti...
Güncellenen deprem riski haritası nedeniyle illerinde durumları yeniden belli oldu. Doç. Dr. Bülent Özmen güncellenen haritaya göre Kırşehir, Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya'nın riskinin düştüğünü, Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray'ın riskinin arttığını belirtti.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra uzmanlar olası deprem beklenen iller içinde yorumlarda bulunmaya devam ediyorlar.

İlki 1945’te hazırlanan ‘Türkiye Deprem Risk Haritası’ toplamda 6 kez değişmiş, her değişimde ise riskli bölgeler güncellendi. Doç. Dr. Bülent Özmen 78 yıl boyunca haritaların hangi bölgeleri tehlikeli gösterdiğini değerlendirdi.

İlk resmi harita 1945 yılında

Milliyet.com.tr'den Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre Özmen ilk deprem tehlike haritasıyla ilgili, “Türkiye’nin ilk resmi deprem bölgeleri haritası 1945 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eldeki mevcut bilgi ve verilerden yararlanarak hazırlanmıştır. İlk resmi deprem haritası Bakanlar Kurulu’nun 12.7.1945 tarih ve 3/2854 sayılı kararıyla ‘Yersarsıntısı Bölgeleri Haritası’ adı altında 1/2.000.000 ölçekli olarak Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” şeklinde konuştu.

Yaşanan depremlerle pek çok nokta için tehlike durumu farklılık gösteriyor. 6 deprem haritasına karşılık, 78 yılda tam 15 yönetmelik değişti.

5 il düştü, 5 yükseldi

Doç. Dr. Özmen güncel durumda Türkiye’deki riskli bölgeleri de değerlendirdi.

Özmen şunları kaydetti:

"Yeni haritayla en radikal değişim Kırşehir ilinde meydana gelmiştir. 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında birinci derece deprem bölgesi içinde gösterilen ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline gelmiştir. Bu illerin yanı sıra Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesinin düştüğü görülüyor. Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum, Aksaray gibi illerinde deprem tehlikesi yükselmiştir.” (Kısa Dalga)

Gündem