Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş'tan bakana çağrı: Yanlıştan dönün

Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş'tan bakana çağrı: Yanlıştan dönün
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin fay kırıkları üzerine yapılaşma olamayacağına dair sözlerini eleştirerek, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen illeri fayın yıkmadığını, yerel zemin koşulları ve yapıların depreme dirençsiz olmaları nedeniyle yıkıldığını ifade etti.

6 Şubat'ta meydana gelen, büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Yaşanan depremden sonra yıkım çalışmaları devam ederken, yeni yapılacak konutların nereye inşa edileceği tartışma konusu olmuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni yapılacak deprem konutlarının fay kırıkları üzerine yapılmayacağını söyledi. Ancak Paleosisyolog Dr. Ramazan Demirtaş, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yapıların faydan dolayı yıkılmadığını, yapıların zemin koşullarında ve depreme dirençsiz olduğundan dolayı yıkıldığını ifade etti. Demirtaş, Bakan Özhaseki’ye bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini vurguladı.

"Kırık yüzeye çıkmadı"

Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sn. Bakan @mehmetozhaseki "Fay kırıkları olan yerde yapılaşma asla olmayacak" yanlışından lütfen dönün 24.01.2020 Doğanyol #deprem'i Doğu Anadolu Fayı üzerinde oldu 35km-65km uzaklıktaki Elazığ ve Malatya'daki binalar faylanmadan mı yıkıldı? Tabii ki HAYIR Kırık yüzeye çıkmadı” şeklinde konuştu.

"Tabii ki hayır"

Demirtaş yaptığı paylaşımında, “Sn. Bakan @mehmetozhaseki "Fay kırıkları olan yerde yapılaşma asla olmayacak" yanlışından lütfen dönün 30 Ekim 2020 Sisam #deprem'i Sisam Adası'nı kuzeyden sınırlayan Sisam Fayı üzerinde oldu. 70km uzaklıkta Bayraklı'daki (#İzmir) binalar faylanmadan mı yıkıldı? Tabii ki HAYIR” dedi.

"Faylanmadan yıkıldı"

Demirtaş başka bir paylaşımında, “Sn. Bakan @mehmetozhaseki"Fay kırıkları olan yerde yapılaşma asla olmayacak" yanlışından lütfen dönün.. -17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023 depremlerinde yüzey faylanmasından yıkılan bina sayısı 10'u geçmedi. -1999 + 2023 depremlerinde 500 bin bina faylanmadan yıkılmadı. #deprem” açıklamalarına yer verdi.

"Faylar öcü değil"

Demirtaş, başka bir paylaşımında ise, “400 bin bina yerel zemin koşulları + depreme dirençsiz olmaları nedeniyle yıkıldı/ağır hasar aldı.
-Malatya'yı fay yıkmadı
-Hatay'ı fay yıkmadı
-K.Maraşı'ı fay yıkmadı
-Adıyaman'ı fay yıkmadı
-Yani faylardan onlarca-yüzlerce km uzaktaki kentlerimizi fay yıkmadı -Faylar ÖCÜ değil” ifadelerine yer verdi. (Kısa Dalga)

Gündem