'Depreme dayanıksız' gerekçesiyle verilen yıkım kararı engellendi: Tabut inşa ediliyor

'Depreme dayanıksız' gerekçesiyle verilen yıkım kararı engellendi: Tabut inşa ediliyor
'Depreme dayanıksız' gerekçesiyle verilen yıkım kararı engellenen otel rezidansa dönüştürülüyor.

İstanbul Sarıyer’e bağlı Hacıosman’da 34 yıl önce Uran Holding tarafından yapımına başlanan ve yıllardır kaba inşaat halinde kalan binanın inşaatına yeniden başlandı.

Kaçak olarak devam etti

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre otel inşaatı, 400 konut 50 ticari alanlık bir rezidans projesine dönüştürüldü. Ancak Sarıyer Belediyesi inşaatı tamamlama çalışmalarının kaçak olarak devam ettiği ve binanın depreme karşı dayanıklı olmaması gibi nedenlerle bina hakkında yıkım kararı verdi. Buna karşın yıkım kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

2019'da Yapı Kayıt Belgesi verildi

İnşaat için ilk ruhsat 1995 yılında alındı ve 27 katlı bir otel inşa edileceği ifade edildi. Yıllardır devam eden hukuki süreçlerde ruhsatları iptal edilen bina için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 30 Haziran 2019 tarihinde Yapı Kayıt Belgesi verdi. Ardından 2023’ün Mart ayında yeniden çalışmalara başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izinleri ile başlayan inşaat için CHP’li Sarıyer Belediyesi itirazda bulundu.

"Taşıyıcı sistem ve döşemelerdeki demirler korozyona uğramış"

Belediye itirazında, “Yaklaşık 34 sene gibi uzun bir zaman süresince imalatı tamamlanamayan otel inşaatının deprem güvenliğine dair tarafımıza bir belge sunulmamıştır” ifadeleriyle deprem tehlikesine dikkat çekti. Ayrıca Sarıyer Belediyesi, “Taşıyıcı sistem ve döşemelerdeki korozyona uğramış demirlerin sıyrılarak tamiratlarının yapıldığını” da tespit ederek suç duyurusunda bulundu.

Yürütme durduruldu

2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 13. Maddesi gereğince Sarıyer Belediyesi Encümeni tarafından 22 Haziran 2023’te alınan yıkım ve idari para cezası kararı için de İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

"İlk depremde bir felaket yaşanacak"

Sarıyer Belediyesi yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada, inşaatın kaçak olduğunu ve bölgenin SİT alanı olduğunu hatırlattı. Ayrıca Belediye yetkilileri, kaba inşaatın 34 yıl boyunda korozyona uğradığını, depreme karşı dayanıklı olmadığını ve ilk depremde bir felaket yaşanabileceğini de vurguladı. (Kısa Dalga)

Gündem