Depremin maliyetin ilişkin tahminler yükseliyor: 40 ila 85 milyar dolar arasında değişiyor

Depremin maliyetin ilişkin tahminler yükseliyor: 40 ila 85 milyar dolar arasında değişiyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı 41 bini aşarken, binlerce bina da yerle bir oldu. Enkaz kaldırma ve yeniden inşa maliyetleri farklı kurumlarca tahmin ediliyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü saat 04:17'de Pazarcık ilçesinde 7,7, aynı gün saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Can kaybının 41 bini aştığı depremde çok sayıda bina yıkılmıştı.

Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci'nin hazırladığı 'Marjinal Fayda' podcast'inde depremin maliyeti gündeme getirildi.

ABD'li yatırım bankası JP Morgan, depremin fiziki yapılara doğrudan hasar maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu tahmin etti.

Morgan Stanley ise hasar ve diğer harcamalarla birlikte toplam maliyeti 38 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikalar Başkanı Kerim Rota’nın paylaştığı çalışmaya göre depremde sadece hasar maliyeti 26 milyar doları bulabilir.

Gelecek Partisi'nin çalışmasında, altyapı maliyeti, sosyal yardımlar, tazminatlar, borç silmeler, destekler gibi diğer maliyetlerle birlikte bu yıkımın fiziki yaralarını sarma maliyeti 40 milyar dolar olarak tahmin edilmiş.

İhtiyaten 50 milyar dolar olarak alınıp buna göre bütçeler yaratılmasının ihtiyaten doğru olacağına dikkat çekilmiş.

1999'la kıyaslandı

TÜRKONFED’in yaptığı çalışma, 1999 Depremi’nin maliyetini hesaplama yöntemiyle yapılmış ve 84 milyar dolarlık bir maliyet olacağı sonucuna ulaşıldı.

Bunun 10,5 milyar dolarının GSYH kaybından, 71 milyar dolarının konut zararından, 3 milyar dolarının da işgünü kaybından geleceği tahmin edildi.

Bütçeye nasıl yansır?

2023 yılı bütçe açığı 659,6 milyar TL olarak hedefleniyordu. Bloomberg ekonomi bölümü, depreme ilişkin kamu harcamalarının GSYH’nin yüzde 5,5'ine eşdeğer olabileceğini tahmin etti. “Mevcut şartlar altında bütçe açığının en azından 1 trilyon TL’nin üzerine çıkması beklenebilir” tespiti yapıldı. (Kısa Dalga)

Ekonomi