Depremzede çocuklara nasıl koruyucu aile olunur? Kimler, nasıl başvurabilir? Başvuru şartları...

Depremzede çocuklara nasıl koruyucu aile olunur? Kimler, nasıl başvurabilir? Başvuru şartları...
Kahramanmaraş depremlerinin ardından korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen depremzede çocuklar için koruyucu aile olmak isteyenler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabiliyor. Peki, koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır? Kimler başvurabilir? Koruyucu aile olmak şartları neler? İşte detaylar...

Koruyucu aile nasıl olunur? sorusu 10 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla gündemde.

CHIP Online'nın haberine göre depremzede çocuklar için koruyucu aile olmak isteyen adaylar, e-Devlet üzerinden de başvuruda bulunabilecek. İşte detaylar...

Koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından korunma ve bakım ihtiyacı ortaya çıkan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin izleyeceği sürece ilişkin bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamaya göre başvurular e-devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet edenler için ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerine şahsen başvurarak yapılabiliyor.

Bakanlık şu bilgilendirmeyi yapmıştı.

"Deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı tespit edilen çocukların durumları meslek elemanlarımız tarafından titizlikle değerlendirilmekte, sırada bulunan ve mevcut koruyucu ailelerimizin yanlarına yerleştirme işlemleri sürdürülmektedir. Yeni başvuruda bulunacak koruyucu aile adaylarımız e-Devlet üzerinden veya deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerimize şahsen başvurabilirler. Vatandaşlarımıza çocuklarımız için koruyucu aile olma talepleri konusunda göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz."

Koruyucu aile nedir?

Peki, koruyucu aile nedir? Bakanlık internet sitesinden koruyucu aile kavramı ve merak edilen soruları şöyle yanıtlıyor:

"Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir"

Koruyucu Aile hizmetiyle korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesi ve normal hayatını devam ettirmesi hedefleniyor. Koruyucu aile, kurumla işbirliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.

Kimler koruyucu aile olabilir?

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

T.C. vatandaşı iseniz

Sürekli Türkiye'de ikamet ediyorsanız

25-65 Yaşları arasındaysanız

En az ilkokul mezunu iseniz

Düzenli bir gelire sahipseniz

Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

Koruyucu aile başvurusu için istenen belgeler

Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.

İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.

Adli sicil belgesi

Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu

Kendi çocuğum varken koruyucu aile olabilir miyim?

Evet, kendi çocuğunuz olsa dahi koruyucu aile olabilirsiniz.

Çocuk bende ne kadar süre ile kalacak?

Çocuğun korunma altına alınma nedenine bağlı olarak öngörülen hizmet uygulama planı kapsamında değişkenlik gösterecektir. Uzun yıllar sizinle kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunmaktadır. Biyolojik ailesine döndürülme sürecinde çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulur.

Uygulamada genellikle çocukların koruyucu ailelerin yanında reşit oldukları reşit olduktan sonra da koruyucu aileleriyle birlikte yaşamaya devam ettikleri yaygın olarak görülmektedir.

Evlat edinme ve koruyucu aile arasındaki fark nedir?

Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır. (Kısa Dalga)

Gündem