Dev araştırma: Samanyolu'ndaki milyonlarca yıldızın kökeni incelenecek

Dev araştırma: Samanyolu'ndaki milyonlarca yıldızın kökeni incelenecek
İspanya'nın La Palma adasındaki William Herschel Teleskobu'na, saatte 1000 yıldızı incelemesi planlanan bir cihaz takıldı. Cihazın, 5 milyon yıldızı haritalandırması planlanıyor.

Dünyanın en güçlü teleskoplarından biri, galaksimizin nasıl ortaya çıktığını daha önceden bilinmeyen ayrıntılarıyla gün yüzüne çıkaracak yeni bir teknolojiyle donatıldı. İspanya'nın La Palma adasındaki William Herschel Teleskobu (WHT), saatte 1000 yıldızı inceleyecek. Teleskobun araştırma sonucuna kadar 5 milyon yıldızın kataloğunu çıkarması planlanıyor.

WHT'ye bağlanan 'Weave' adlı 'süper hızlı' haritalandırma cihazı, her bir yıldızın içeriğini ve hareket etme hızını analiz edecek. Teleskop, Güneş Sistemi'nin de içinde yer aldığı Samanyolu galaksisinin milyarlarca yıl içinde nasıl ortaya çıktığını gösterecek.

astro.jpg

Söz konusu cihazı 10 yıldan uzun süre içinde geliştiren Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Gavin Dalton, çalışmalara başlayacakları için aşırı heyecanlı olduğunu söyleyerek, "Bu fantastik bir başarı" dedi.

Haritalama cihaz, çevik robotik parmaklarla çalışıyor. Her bir robotik parmakta 1000'er adet optik fiber bulunuyor. Bunların her biri de bir yıldızı inceleyecek; yıldızların pozisyonları net olarak belirlenecek.

Cihazın yerleştirildiği teleskop ise Kanarya Adalarındaki La Palma'da bir dağın tepesinde bulunuyor. Teleskop, 8 bin ayrı parçasıyla bir 'mühendislik harikası' olarak anılıyor. (Kısa Dalga)

Dünya