DEVA açıkladı: KHK mağduriyetleri eylem planı

DEVA açıkladı: KHK mağduriyetleri eylem planı
DEVA Partisi, KHK mağduriyetlerini gidermek için hazırladıkları eylem planını açıkladı. Ali Babacan, yaşananların 'utanç tablosu' olduğunu söyledi.

DEVA Partisi, "Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Mağduriyetleri Eylem Planı Lansmanı gerçekleştirdi. Lansmanda 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişiminde yaşanan süreçte Olağanüstü Hal (OHAL) KHK'ları ile mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarının çözümleri hakkında hazırlanan plan kamuoyuna duyuruldu.

Toplantıda DEVA lideri Ali Babacan ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu açıklamalarda bulundu.

Ali Babacan şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle ülkemizde hukuk devleti zeminini temin etmek gerekiyor. Siyasi istikrar ve ekonomik refah ancak hukukun üstünlüğü ile sağlanabilir. Hain terör örgütü FETÖ'nün demokrasimize kast ettiği 15 Temmuz 2016 akşamı yakın tarihimizin en kanlı gecesi olarak kayıtlara geçti. 15 Temmuz gecesi bir tiyatro falan oynanmadı. Miletimiz dimdik ayaktaydı. Milletimiz canı pahasına demokrasimizi savundu."

Ali Babacan, Türkiye'nin yönünün 15 Temmuz sonrası demokrasiye dönmediğini ve iktidarın ülkeyi hukuksuzluklar ve adaletsizlikler ülkesi haline getirdiğini belirterek AKP'nin milleti istismar ettiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "At izi, it izine karıştı" cümlelerini hatırlatan Babacan, "At izini it izine karıştıranların Beştepe'den cesaret aldığını belirtti ve KHK'lerle ailelerin topluca zulme uğradığını söyledi.

Ali Babacan, "Hiçbir zorlu koşulu adaletsizlik için mazeret kabul etmiyoruz. Açılan her bir davanın, alınan her bir kararın insanların hayatını birebir nasıl etkilediğini aklımızdan çıkarmıyoruz. İnce eleyip sık dokuyacağız. Adalet için zahmet etmekten kaçmayacağız." dedi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "İsmi yayımlanan kişilerle ilgili bütün isimlerin kayıtlardan silinmesi noktasında çalışmayı ivedilikle yapacağız. Gerçekleştirilen uygulamalar doğrultusunda esaslarla ilgili meseleleri değerlendireceğiz." dedi.

Mustafa Yeneroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 125 binden fazla kişinin OHAL kararnameleri ile ihraç edildiğini söyledi. KHK'larla ihraç edilenlerin ailelerinin büyük mağduriyet yaşadığını öne süren Yeneroğlu, "Beraat edenler, soruşturma geçirip takipsizlik alanlar memursa mutlaka iade edilmeli." dedi.

İhraçların hâlâ devam ettiğini belirten Mustafa Yeneroğlu, OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi gerektiğini savundu. "İhraçların dayandığı kanunlar iptal edilmeli." ifadelerini kullandı.

Yeneroğlu, 72 sayfalık söz konusu metni teklif haline getirilip 17 Mayıs Salı günü Meclis'e sunmaya hazırlanıyor.

DEVA PARTİSİNİN KHK MAĞDURİYETLERİ EYLEM PLANI

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, OHAL KHK’sı ile ihraç edilenlere ilişkin hazırladıkları üç ana başlık ve 18 maddeden oluşan eylem planını açıkladı.

-Doğrudan iade kapsamında hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayanlar ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya beraat kararı verilen kişileri; emsallerinin ulaştığı derece- kademeler ile rütbe ve kıdem durumları dikkate alınarak, en son bulundukları kamu görevine doğrudan iade edeceğiz.

- Eski kadrolarına atanmaları fiilen ya da hukuken imkânsız olanlar ile kamu düzeni ve milli güvenliğe ilişkin doğrudan görev ifa eden kurumlar bünyesinde görev yapmış kişiler; mükteseplerine uygun kadro ve dereceleri ile mali özlük haklarını korumak şartıyla ilgili idarenin uygun göreceği bir göreve başlamasını sağlayacağız. ,

* Belirli şartlarda erken emeklilik tesis edilebilecektir.

* Kararlara karşı yargı yolu açık olacaktır.

-OHAL KHK’ları ile ihraç edilenlerin iade-i itibarı için beş çözüm ise şu şekilde açıklandı:

Kamu görevine iade edilen kişilerin;

- Göreve ve unvana bağlı her türlü yasal, mâli ve sosyal haklarını, geriye de etkili şekilde iade edeceğiz.

- Haklarındaki yaptırım, tedbir veya başka adlarla tesis edilmiş olan bütün kısıtlamaları kaldıracağız.
- İsimlerinin yer aldığı OHAL KHK listeleri veya başka listeleri Resmî Gazete’den, haklarındaki kayıtları ise bütün kurum ve kuruluşların kayıtlarından sileceğiz.
- Belirli şartlarda, isteklerine bağlı olarak ilgili kurumun coğrafi teşkilatlanmasının mümkün olması şartıyla yaşadıkları şehirde göreve başlama imkânı tanıyacağız.
- OHAL düzenlemelerinin sebep ve etkisiyle bedeni ve ruhi zarara uğrayan mağdurlar ile doğrudan ya da dolaylı etkilenen yakınları için, sıhhi ve sosyal rehabilitasyon imkanları sağlayacağız.

OHAL’in Kalıcı Etkilerinin Kaldırılması

- Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu kapatarak, 7075 sayılı Kanunu ilga (ortadan kaldırmak) edeceğiz.

- Kamu görevlilerinin doğrudan ihraç edilmelerine imkân tanıyan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 35. maddesini ilga edeceğiz.

Devam Eden Soruşturma ve Kovuşturmalarda İade

- Kanun yürürlüğe girdikten sonra hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ya da beraat kararı verilen kişileri de belirlediğimiz esaslara göre görevlerine iade edeceğiz.

- Yakınları ile birlikte maruz kaldıkları hak kayıplarına ve hak ihlallerine son vereceğiz.

- Kamu görevinden ihraç edilen yahut da OHAL KHK’ları ile kapatılan özel kurumlarda çalışan kişilerin özel sektörde çalışmalarının önündeki yasal ve fiili engelleri ortadan kaldıracağız.

- Çalışma lisansı/ruhsatı/izin belgesi ve benzeri çalışma belgeleri iptal edilen, mesleklerini yapmaları engellenen kişilerin bu tür belgelerini kayıtsız ve şartsız olarak iade edeceğiz.

- Yakınlarının KHK’lı olmasından dolayı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması raporlarının olumsuz sonuçlanmasından doğan mağduriyetleri gidereceğiz.

-Yurt dışına çıkma özgürlüğünün yalnızca suç soruşturması ve kovuşturması sebebiyle ve hakim kararıyla yasaklanabileceğini belirten Anayasal kuralı ihlal eden mevzuat hükümlerine ve uygulamalarına son vereceğiz.

Terör Örgütü Üyeliği ve Terör Örgütüne Yardım Etme Suçlarından Yaşanan Mağduriyetler

1. Darbe teşebbüsü ile hiçbir ilgisi bulunmayan,
2. Örgütün niteliğini bilmeyen,
3. Silahlı terör örgütüne üye olma kastı olmadığı halde;
- Hukuka aykırı şekilde haklarında mahkûmiyet kararı verilmiş kişilerin, yeniden yargılanmasını sağlayıp haksızlıkları sonlandıracağız.
- Soruşturması veya kovuşturması devam eden kişiler hakkında da bu esaslara göre hareket edilmesini sağlayıp haksızlıklara son vereceğiz.
- Haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen kişiler için ise talep üzerine Kanun Yararına Bozma yolunu açacağız. Kanun Yararına Bozma yolunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının esas açısından incelenmesinin önünü açarak sonucunda da yukarıda belirtilen esaslara göre hareket edilmesini sağlayacağız.
- Kişilerin fiilleri başka bir suç teşkil ediyorsa, bu suçlar bakımından yargılanmalarını temin edeceğiz.

4. Kesinleşen yargılamalarda; hakkında örgütle bağlantılı olarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında başka bir suçtan mahkûmiyet hükmü kurulmamış olan,

5. Devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda ise örgütle bağlantılı olarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında başka bir suç isnadında bulunulmayan, (Silahlı terör örgütü üyeliği ve silahlı terör örgütüne yardım etme suçu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6’ncı maddesinde (üçüncü fıkra hariç) açıklama ve yayınlama, 7’nci maddesinin ikinci ilâ dördüncü fıkralarında tanımlanan terör örgütünün propagandası, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkında Kanunun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma suçlarından cezai soruşturma ve kovuşturması devam edenler ile cezası kesinleşen kişilerdir.)

- Hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ya da beraat kararı verilen kişileri de belirlediğimiz esaslara göre görevlerine iade edeceğiz.

Politika