DEVA Partili Yeneroğlu: İktidarın güdümlü yargısının adalet dağıtması mümkün değildir

DEVA Partili Yeneroğlu: İktidarın güdümlü yargısının adalet dağıtması mümkün değildir
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, altıncı yargı paketini eleştirirken "İktidarın güdümlü yargısının adalet dağıtması mümkün değildir. İktidarın yargıyı kontrol altına alarak bir araç olarak kullanmaya çalışmasının acı örneklerini her gün görmekteyiz" dedi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, altıncı yargı paketinde 2 yıllık eğitim ve staj döneminin 3 yıla çıkarılması, staj dönemi yerine hâkim ve savcı yardımcılığı sisteminin getirilmesi teklifini eleştirdi.

LİYAKATSİZLİK VURGUSU

“Çoğu liyakatsiz, yetersiz ve eğitimsiz hâkim ve savcıların verdikleri kararlar siyasi içeriği olmayan dosyalarda bile ağır hak kayıplarına ve adaletsizliklere sebep olmuştur." diyen Yeneroğlu şöyle devam etti:

"Hâkim ve savcılık mesleğinde nitelik gerçekten artırılmak isteniyorsa iktidar ortaklarından torpilli yetersiz adayların mesleğe kolayca kabulüne son verilmelidir. Adaletsiz mülakat uygulamaları ile nitelikli adaylar elenmekte, mesleğe kabul edilen torpilli adaylar ise iktidar ortağı partilere borçlu olarak mesleğe girmekte ve bu borcu da tüm meslek hayatı boyunca verdiği kararlarla ödemektedir. Yapılması gereken her şeyden önce adil değerlendirme yöntemleri ile en liyakatli adayların mesleğe kabulünün gerçekleştirilmesidir.

“Yargının en büyük sorunu; yargı organının yürütme organının güdümünde olmasıdır. Siyasi yanı bulunan davalarda kamuoyu yargı kararının iktidarın istediği şekilde çıkacağını öngörebilmekte ve bu öngörüsünde de her defasında haklı çıkmaktadır. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda Adalet Bakanı’nın varlığı devam etmekte ve HSK’nın açtığı soruşturmalar ve yaptığı terfiler iktidarın amacına hizmet etmektedir.”

‘GÜDÜMLÜ YARGI ADALET DAĞITAMAZ’

Kamu yararı amacıyla değil, kötü niyetle veya günü kurtarma amacıyla hazırlanan yargı paketleri 6’ya değil 666’ya da ulaşsa adalet adına fayda etmez. İktidarın güdümlü yargısının adalet dağıtması mümkün değildir.

İktidarın yargıyı kontrol altına alarak bir araç olarak kullanmaya çalışmasının acı örneklerini her gün görmekteyiz. Temel insan hak ve hürriyetlerini ihlal eden birçok adli soruşturmanın sorumlusu savcı Anayasa Mahkemesi üyesi yapıldı. Adalet bakan yardımcısının Danıştay üyesi yapıldı. Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hâkim adalet bakan yardımcısı yapıldı. İktidar, yargı organını bağımsız kılacak yapısal reformları yapmak bir yana, bağımsız yargının adını bile anmıyor. İktidarın yargıyı tamamen avcuna alma çabası içerisinde olduğunu ortaya koyması ibretliktir.”

‘ESNAFIN İŞİ SATTIĞI MALDAN PARA KAZANMAKTIR’

Pakette yer alan “Mal veya hizmet satımından kaçınma” suçuna ceza artışı teklif edilmesini konusuna da değinen Yeneroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Bir tüccarın malını satmaktan kaçınmasının sebebi elindeki mallarının maliyetinin çok yakında hızla artacağını düşünmesidir. Sattığı zaman yerine yenisini yüksek maliyetle koyacağını veya koyamayacağını düşünen bir esnaf malını satmak yerine elinde bekletmeyi tercih etmek zorunda kalır. Halbuki esnafın işi zaten malı satmak ve sattığından para kazanmaktır.”

Politika