DEVA Partisi lideri Ali Babacan bağış kampanyasını eleştirdi: Sağ cepten sol cebe

DEVA Partisi lideri Ali Babacan bağış kampanyasını eleştirdi: Sağ cepten sol cebe
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kamu kurumlarının 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasını eleştirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye yardım etmek için AFAD ve Kızılay'a aktarılmak üzere 15 Şubat'ta TV'lerin ortak yayınında 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası düzenlendi.

Kampanya kapsamında şirket, kurum ve kişilerden 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplanırken, tanesi 50 liradan 9 milyon 10 bin SMS atıldı. Toplanan paranın büyük kısmı Merkez Bankası ya da kamu bankası gibi devlet kurumlarından geldi.

'Sağ cepten sol cebe'

Kilis ziyaretinin ardından gazetecilere konuşan Babacan, “Bu yardım kampanyasında kamu kuruluşlarının bağış açıklaması kadar abes bir şey yok" dedi.

Kamu kuruluşunun zaten devlet anlamına geldiğini belirterek "Devlet, sağ cebinden aldığını sol cebine koyuyor, bağış yaptım diye hava atıyor" ifadesini kullandı.

Babacan, bağışlanan paranın zaten millete ait olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kamu bankalarının, kamu kuruluşlarının, Merkez Bankası’nın 'Bağış yaptım' diye hava atması kadar saçma bir şey olamaz. Kimse kimseyi kandırmasın... Kimse kimseye milletin parasıyla caka satmasın."

Babacan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* Merkez Bankası, para basıp bu yaraları sarmakla görevli kuruluş zaten. Değil 30 milyar, gerekirse 60 milyarı basıp böylesine büyük bir felakette yaraları sarmayla zaten yükümlü olan kuruluş. Ne bağışından bahsediliyor? Kimin parasını kime bağışlıyor?

* Kamu bankaları da bağış açıklıyor. Daha dün kaynağa ihtiyaçları vardı. Hazine, onlara sermaye takviyesi yapacağını ilan etti. Kendisi kaynağa ihtiyacı olan kurumlar bugün cömertçe bağış falan açıklıyorlar. Siz ilk önce kendi sermayenizi güçlü tutun. Kendi ayaklarınızın üzerinde durun da ondan sonra kamuya bağış mı yapacaksınız, başka yere ne yapacaksanız yapın.

'Bunun adı bağış değil'

* Üstelik bunun yöntemi bağış değil, temettüdür. Kamu kuruluşları kâr eder, temettüyü zaten Hazine’ye verir. Hazine de harcar onu. Kamu kuruluşları kâr eder, vergi öder. Kamu kuruluşlarının elinde fazla sermaye varsa, sermaye iadesi yapar. Bunlar klasik yöntemler. Ama tutup da kamu kuruluşlarının özel sektörle özel bağış yapanlarla yarışa girmesi, ‘Bak görüyor musun millet topu topu 30 milyar bağışladı. Benim kurumlarım, benim bankam, benim merkez bankam 80 milyar bağışladı’ diye kimse övünmesin. Kimse kimseyi kandırmasın.

* Bu millet kendi öz kaynaklarından, helal imkanlarından zaten bağış yapıyor, yapacaktır. Sadece o kampanya çerçevesinde bu bağışlar bitmez. İlk günden itibaren millet nereye ne kadar bağış yapacağını gayet iyi biliyor. Kime güveniyor, kime güvenmiyor, bunları gayet iyi biliyor. Kamunun kamuya bağış yapması diye bir şey olmaz. Bu ülkenin tam 11 sene ekonomisinin başında olan birisi olarak söylüyorum. Kimse kimseye hava atmasın. Kimse kimseye milletin parasıyla caka satmasın.

'Yardımları engellemeyin'

* Son günlerde yoğunlaşan bir şekilde deprem felaketinin yaşandığı pek çok il ve ilçeden bilgiler geliyor. Vatandaşlarımızın kendi çabalarıyla oluşturduğu ve dağıtmaya çalıştığı yardımlara engel olunması söz konusu. Aş evleri kurulmuş. İnsanlar sıcak çorba dağıtıyor. Oralara müdahale ediliyor. ‘Yardım dağıtılacaksa, bunu biz, devlet, iktidar yapar’ diye bir anlayış yaygınlaşıyor. Bu büyük bir yanlış. Türkiye, şu andaki iktidarın tek başına altına kalkabileceği bir felaketle karşı karşıya değil. Hiç uğraşmasınlar. Rüyalarında görürler, yapamazlar. Bırakın, şu yardımların önünü açın. Bırakın, vatandaşlarımız birbirine ulaşsın.

Seçim tartışmaları

* Seçim konusuna gelince Anayasa’nın hükümleri çok açık, onun gereği neyse o olur. Onun dışında bir şey düşünülemez. Şu da söyleniyor; şimdi seçimi konuşmanın zamanı değil diyorlar ya o söylemi de ben tehlikeli buluyorum. Çünkü yavaş yavaş iktidar bunu alır ‘seçimin zamanı değil’e evirir çevirir. Ona da fırsat vermememiz lazım. Anayasa hükümleri açıktır, zamanı gelince seçim yapılır. (ANKA)

Gündem