Devlet 'tutuklandı' demişti | Ezidi kızı kaçıran IŞİD'li karakolda ifade verdi, serbest bırakıldı

Devlet 'tutuklandı' demişti | Ezidi kızı kaçıran IŞİD'li karakolda ifade verdi, serbest bırakıldı
Tepkiler üzerine IŞİD'li aileden geri alınan Ezidi çocuğun durumuyla ilgili açıklama yapan Ankara Valiliği, IŞİD'li Sabbah Ali Oruç'un 'tutuklandığı'nı açıklamıştı. Adliyeye evinden gelen IŞİD'linin, ifade verdiği karakolda da serbest bırakıldığı ortaya çıkarken, eşi ise eve polislerin gelmediğini söyledi.

IŞİD tarafından kaçırılarak Türkiye’ye getirilen ve derin internette (darkweb) satışa çıkarıldıktan sonra polis operasyonuyla kurtarılan Ezidi kız çocuğunun yeniden aynı aileye teslim edildiği ortaya çıkmıştı.

Konuya ilişkin Ankara Valiliği'nden açıklamada ise, kız çocuğunun yeniden devlet koruması altına alındığı, kendisini kaçıran IŞİD'li Sabbah Ali Oruç'un da tutuklandığı duyuruldu.

Artıgerçek'ten Hale Gönültaş'ın takip ettiği haberde; söz konusu tutuklamanın gerçekleşmediği ortaya çıktı.

Ezidi çocuğu Türkiye’ye kaçak yollarla getiren ve hakkında 8 Mart 2021’de kabul edilen iddianamede “IŞİD’in üst düzey yöneticisi” olduğu belirtilen Sabbah Ali Oruç bugün Ankara’da ikamet ettiği evinden çıkarak, karısı ve yakınları ile birlikte Ankara Adliyesi’ne geldi.

Ankaralı kadın avukatların suç duyurusuyla Adliye'ye geldi

Sabbah Ali Oruç’un Ankara Adliyesi’ne gelmesinin nedeni, Ankaralı bir grup kadın avukat Oruç’un Ezidi kız çocuğunu kaçak yollarla Türkiye’ye getirmesi nedeniyle “uluslararası insan ticaretinden” yargılanması için suç duyurusunda bulunması...

Savcılık da hazırladığı iddianamede çocuğun hürriyetinden yoksun bırakılması, çocuğun Irak yetkililerine teslim edilmeden Türkiye’ye kaçırılması gibi gerekçelerle Sabbah Ali Oruç’un “uluslararası insan ticaretinden” yargılanmasına hükmetmişti.

Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün davanın ilk duruşması vardı. Fakat Oruç duruşmaya katılmadı. Duruşma sonunda da mahkeme heyeti Oruç hakkında “yakalama kararı” çıkarılmasına hükmetti.

Ailesiyle geldi, eşi 'eve polis gelmedi' dedi

Bugün saat 14.15 sıralarında Sabbah Ali Oruç beraberinde avukatı, eşi ve diğer akrabaları ile “uluslararası insan ticareti” suçlamasına ilişkin ifade vermek üzere Ankara Adliyesi’ne geldi.

Duruşma iki saate yakın sürdü. Duruşma salonunun önünde beklerken; Artı Gerçek, Sabbah Ali Oruç’un eşine “Eşiniz dün gece göz altına alındı ve ardından da tutuklandı mı? Adliye’ye cezaevinden mi getirildi? Yoksa evden mi geldiniz?” sorusunu yöneltti. Eşi de “Yok. Hayır tutuklanmadı. Evimize dün akşam polis gelmedi” yanıtını verdi.

Oysa Ankara Valiliği’nin açıklamasında Ezidi kız çocuğunun dün gece saatlerinde “Valilik Korumasına” alındığı bilgisi vardı.

'Çocuk, eşimin ölen abisi Sabbar’ın karısının evindeydi. Polisler çocuğu oradan almışlar'

Valilik açıklamasına dayanarak Sabbah Ali Oruç’un eşine “Kız çocuğu görevliler tarafından sizin evinizden mi alındı?” diye sorduğumuzda kadın şu cümlelerle yanıt verdi:

“Çocuk, eşimin ölen abisi Sabbar’ın karısının evindeydi. Polisler çocuğu oradan almışlar. Polisler geldiğinde yengem Saibe (Sabbar’ın eşi) eşimi cep telefonundan aradı. Çocuğun götürüldüğünden öyle haberimiz oldu. Biz de eşim ile karakola gittik.”

Neden karakola gittiniz?” sorusunu yönelttiğimizde “Avukatla konuştuk ‘o da en yakın karakola gidin’, ifade vermeniz gerekiyor deyince karakola gittik" dedi.

Artıgerçek'in edindiği bilgiye göre Sabbah Ali Oruç karakolda “uluslararası insan ticareti” suçlamasından dolayı ifade verdi. Fakat ortada hukuki bir sorun var ki, o da şu: Savcılık dün görülen duruşmada Sabbah Ali Oruç hakkında “yakalama kararı” çıkartmıştı. Bu karar gereği de söz konusu şahsın sabaha kadar nezarette tutulması yasal bir zorunluluktu.

Adliyeden ailesiyle ayrıldı

Sabbah Ali Oruç’un eşine, “Eşinizi karakolda tuttular mı? Yoksa bıraktılar mı?”” sorusunu yönelttiğimde “Bize ‘yarın adliyeye gidin ağır ceza reisine ifadenizi verin’ dediler, Biz de eve geldik” bilgisini verdi.

Duruşma bitip kapılar açıldığında Sabbah Ali Oruç avukatı ile salona çıktı. Ailesi ve avukatı ile Adliye’den ayrıldı.

Aile Bakanlığı da gözaltına alındığını söylemişti

Dün gece Ankara Valiliği’nin açıklamasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da yazılı bir açıklama yapmıştı. Bakanlık açıklamasında, Sabbah Ali Oruç’un göz altına alındığı bilgisi vardı. Bakanlık açıklamasında Ezidi kız çocuğu Türkiye’ye kaçak yollarla getirildiği ve getirenler onu satın alan şahıslar olduğu halde “çocuğun annesi” ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Meral Danış Beştaş: Çocuğu yıllardır alıkoyan kişiden bahsederken neden ‘annesi ’demeyi tercih ediyorsunuz?

HEDEP milletvekili Meral Danış Beştaş da akşam saatlerinde X hesabından bir açıklamayla, yaşanan skandallara dikkat çekti.

Beştaş, “Ezidî bir kız çocuğu IŞİD tarafından kaçırıldı, yıllarca Ankara’nın göbeğinde alıkonuldu, kimliğinden, köklerinden koparılıp yıllarca istismar edildi, satılığa çıkarılıp insanlık suçu işlendi” değerlendirmesinde bulundu.

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuğu kendi elleriyle IŞİD’e teslim etti. Bu skandal ortaya çıkınca da baştan sona yalan bir açıklama yaptı” İfadelerini kullanan Beştaş, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

“Bakanlık, Ezidi kız çocuğunu satılığa çıkaran S.O.’nun gözaltına alındığını, çocuğun ise ‘çocuğun üstün yararı düşünülerek’ örselenmemesi adına tedbir amaçlı korumaya alındığını söyledi. Ankara Valiliği ise zanlının tutuklandığını açıkladı. Açıklamaların sadece çelişkili olduğu değil gerçek dışı olduğu ortaya çıktı.

  • Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a soruyorum, Çocuğu kendi elinizle teslim etmemiş gibi neden böyle bir açıklama yaptınız?
  • İki yıldır gözetmediğiniz çocuğun üstün yararı birden bire mi aklınıza geldi? Dün gece açıkladığınız gibi, zanlı S.O gözaltına alındı ise bugün ifade vermek için adliyeye kendi giden şahıs kimdir?
  • Dün gece zanlı gözaltına alınmadı ise neden alındığını söylediniz?
  • Çocuğu yıllardır alıkoyan kişiden bahsederken neden ‘annesi ’demeyi tercih ediyorsunuz?
  • Çocuğu kendi ellerinizle teslim etmemiş gibi hangi yüzle davaya katılım talebinde bulundunuz? İstifa edecek misiniz?”

Gündem