Kısa Dalga yazarları seçimi değerlendirdi... İbrahim Ekinci: Dip dalga fena vurdu

Kısa Dalga yazarları seçimi değerlendirdi...  İbrahim Ekinci: Dip dalga fena vurdu
Yerel seçimde yenilen iktidar oldu, CHP tarihi bir başarıya imza attı. Peki bu sonuçların nedeni ne? Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci yazdı.

Bu sonucun parti başarısından çok seçmen tepkisinin muhalefetin ana gövdesine akmasıyla elde edildiği anlaşılıyor. Başka koşullarda mantıksız ve saçma gelebilecek şu tespiti bu seçim için yapabiliriz: Seçimi seçmen kazandı! Şu “dip dalga” denen şey çalışmış görünüyor.


İkinci önemli tespit şu olabilir:

Genel seçimde boş tencerenin iktidarı götüreceği beklentisi gerçekleşmemişti. Ancak bu seçimde çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Vatandaş, Şimşek’in gelişinin ne anlama geldiği deneyimledi.
Üçüncü ve belki de en önemli sonucu; genel gidişatı tersine çevirme etkisi… En korkulan şey gerçekleşseydi, iki tur genel seçimlerden sonra bu üçüncü turu da eğer Cumhur İttifakı alsaydı hızlanan bir süreçle totaliter faşizm derinleşecek, Türkiye belki de birkaç on yıl yakayı kurtarmakta zorlanacağı bir sürece girecekti. Ne mutlu ki seçim sonuçları bu cürete bir “destur” barikatıyla sonuçlanıyor.
Dördüncü sonuç; Cumhur İttifakı’nda, MHP gövdesi, artık AKP’yi kurtaracak bir büyüklük değil. MHP kendisine, katkısının iki üç katı iktidar payı veren ittifakın devamını muhakkak isteyecektir ancak Erdoğan, 2028’i garantilemek bakımından hesaplarını değiştirebilir. Diğer partiler açısından da derin değişiklikler yaratacağı muhakkak. En derin değişimlerden biri İyi Parti’de olacak gibi… Akşener, istifaya çağrıldı. Diğer yandan Kürt illerinde, göz göre yapıldığı için hırsızlıktan çok aleni irade gasbı teşebbüsüne dönüşen girişimlerin etkisini de hesaba katarsak DEM Parti’nin temel pozisyonunu koruduğunu söyleyebiliriz.

Ekonomiye gelince…. Yerel seçim sonuçları, genel seçim öncesindeki “muhalefet kazanıyor” beklentisindeki gibi ekonomiye olumlu yansıyacaktır. Muhalefetin zaferi yabancıyı kaçırmaz, aksine teşvik eder. Bu da kurun sakinleşmesine, enflasyonun baskılanmasına yardım eder. AKP içinde yenilgiden Şimşek’i sorumlu tutanlar olacaktır. Ancak Erdoğan, Şimşek’e mahkumdur. Göndermek isterse, en başta iş çevreleri bir kur şokundan, ödemeler dengesi krizinden kaçınılamayacağını hatırlatacaktır. Önümüzdeki dönemde ekonominin yönünü, Erdoğan’ın 2028 hesapları belirleyecek. Eğer bu seçim yenilgisinin faturasını, panik ve hiddetle Şimşek’e kesmezse ondan ekonomide olumlu bir tablo istemekte acele edecek, zaman kredisini daraltacaktır." (Kısa Dalga)

Politika