Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 11 yıl sonra Mısır'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 11 yıl sonra Mısır'da
Çavuşoğlu, Kahire'de mevkidaşı Şukri ile görüşecek. İki bakanın görüşmesinde büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti. Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu.

T24’de yer alan habere göre, Kahire Havalimanı'na inen Bakan Çavuşoğlu'nu, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Ihab Nasr, Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen ve diğer yetkililer karşıladı.

Çavuşoğlu, Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Şukri ile görüşecek.

İki bakanın görüşmesinde büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Toplantıda Türkiye-Mısır ikili ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alınması ve bölgesel konularda görüşmeler yürütülmesi de öngörülüyor.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Şukri de ilişkilerin bozulduğu 2013 yazından sonra ilk üst düzey yetkili olarak 27 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret etmişti. Şukri, ziyaretinde deprem bölgesine gitmiş, Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Mısır Dışişleri Bakanı ziyarette basına yapılan açıklamalarda Türkiye ile ilişkiler açısından olumlu mesajlar verdi. Ortak tarih vurgusu yapan Şükrü, depremin yaralarının sarılması sürecinde her zaman Türkiye ve Türk halkının yanında olacaklarını kaydetti.

“İkili ilişkilere gelince, ilişkilerimizi iyi düzeyde ve daha iyi olma yolunda olduğunu belirtmek isterim” diyen Şükri, Çavuşoğlu ile görüşmesinde bundan sonraki süreci ve normalleşmenin nasıl bir çerçeveye oturacağı konusunu ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan ve Sisi görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım 2022'de FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’da Sisi ile görüşmüştü. Ayrıca Sisi, 7 Şubat'ta Erdoğan'ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, "geçmiş olsun" dileğinde bulunmuştu.

Türkiye-Mısır İlişkileri askıya alınmıştı

Mısır’da, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi, 3 Temmuz 2013’te askeri darbe yapmıştı. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, askeri darbenin ardından görevinden alınıp hapse atılmıştı. Türkiye, Mursi’nin yerine Sisi geçince, büyükelçisini çekerek Mısır ile ilişkilerini askıya almıştı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor. (Kısa Dalga)

Politika