Dışişleri Bakanlığı'nın "Doğu Akdeniz" açıklaması: "Haklarımızı korumaya devam edeceğiz"

Dışişleri Bakanlığı'nın "Doğu Akdeniz" açıklaması: "Haklarımızı korumaya devam edeceğiz"
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de son dönemde Türkiye'nin kıta sahanlığına ilişkin "ihlâl girişimleri" yaşandığını açıkladı. Açıklamada, Türkiye'nin "haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceği" belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, son dönemde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığına ilişkin ihlâl girişmleri olduğunu belirterek bununla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Avrupa Birliği üyesi (AB) Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de gerginliği arttıran girişimlerde bulunduğu belirtilen açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz yıl AB’ye Doğu Akdeniz’de kapsamlı bir konferans toplanmasını teklif etmiş, Ada’nın ortak sahibi olan KKTC de hidrokarbon kaynakları konusunda Kıbrıs Rum tarafına 13 Temmuz 2019 tarihinde ayrıntılı bir öneri yapmıştır.Tüm bu öneriler masada iken Yunanistan ve GKRY'nin son aylarda Doğu Akdeniz’de gerginliği arttırarak tek yanlı ve tahrikkar faaliyetlerde bulunmaya teşebbüs ettiği görülmektedir" denildi. 

Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinde, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istişari görüşmelerin 63. turunun 6 Ekim 2021 tarihinde Ankara’da yapılacağını açıkladı. 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istişari görüşmelerin 62'ncisi 16 Mart'ta Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılmıştı. Görüşmelerin bir önceki turu 25 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenmişti. Daha önce "istikşafi" (araştırma) nitelemesi kullanılan görüşmeler için "istişari" (danışma) kelimesi kullanılmaya başlanmıştı.

Türkiye ile Yunanistan bu görüşmelerle, Ege ve Akdeniz'e yönelik sorunların çözülmesini hedefliyor.

DHA, ANKA/BÖ,EC

© Deutsche Welle Türkçe

Gündem