Dışişleri’nden AKPM’nin Osman Kavala kararına tepki: Tarihi bir hata

Dışişleri’nden AKPM’nin Osman Kavala kararına tepki: Tarihi bir hata
Dışişleri Bakanlığı, AKPM'nin Osman Kavala'nın "derhal serbest bırakılması" kararını "tarihi bir hata" olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM), dün kabul ettiği Osman Kavala kararına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 12 Ekim'de ülkemize ilişkin olarak kabul ettiği tavsiye ve kararla, tarihi bir hataya imza atmıştır. AKPM bu girişimiyle, adli süreçleri siyasete alet etmekte ve diyalog kanallarını kapatmaya yeltenmektedir. Bu, AKPM'nin varoluş nedenini oluşturan demokratik değerlere aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

AKPM kararı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Gezi davasında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası geçtiğimiz günlerde Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onanan ve yaklaşık 6 yıldır cezaevinde olan insanı Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gereği derhal serbest bırakılmaması halinde Ankara'ya yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunmuştu.

AKPM, "Osman Kavala'nın Derhal Serbest Bırakılması için Çağrı" başlıklı kararı dünkü oylamada 18'e karşı 44 oyla kabul etmişti.

Türkiye'ye AİHM hükümlerine uymakla yükümlü olduğu hatırlatılan kararda, "Kavala'nın derhal serbest bırakılması ve hukuk devleti, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin hukuksal çerçeve ve koşulların iyileştirilmesi" talep edilmişti.

Kararda, Avrupa Konseyi'ne üye ve gözlemci devletler ile Avrupa Birliği'nden (AB) ise Kavala'nın serbest bırakılması için Ankara ile en üst düzeyde diyaloğa geçmeleri ve Türkiye'de insan hakları ve hukuk devletinin korunmasının iyileştirilmesine katkı sağlayıcı önlemler almaları istenmişti. (Kısa Dalga)

Gündem