Dışişleri'nden Atina'ya yanıt: Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan

Dışişleri'nden Atina'ya yanıt: Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın iki gündür dillendirdiği 'Ege'de hava sahası ihlali' suçlamalarına yanıt verdi: Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan iken, ülkemizin asılsız iddialarla suçlanması iki ülke arasında son dönemde oluşan pozitif gündem ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmamaktadır.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın hava sahası ihlalleri nedeniyle Türkiye'ye yönelttiği suçlamayı reddetti. Bakanlık açıklamasında, Yunanistan'ın açıklamaları için "Gerçeği yansıtmamaktadır" denilirken, "Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan iken, ülkemizin asılsız iddialarla suçlanması iki ülke arasında son dönemde oluşan pozitif gündem ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

YUNANİSTAN NE DEDİ?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bugün yaptığı açıklamada Ankara'ya 'savaş uçaklarıyla hava sahası ihlallerine son verme' çağrısında bulunarak, bu durumun 'Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle kritik bir zamanda NATO birliğinin altını oyduğunu' savundu. Miçotakis, "Bir NATO müttefikinin bu tarz davranışının kabul edilemez olduğunu NATO Genel Sekreteri'ne açıkça söyledim" dedi. Yunanistan Başbakanı, "Bu durum Avrupa güvenliğinin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'da devam saldırganlığıyla karşı karşıyayken NATO üyelerinin birlik içinde olması gereken bir zamanda birliğin altını oyuyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uçuşlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la geçen yaptıkları görüşmede kaydedilen ilerlemeye zarar verdiği yorumunu yapan Miçotakis, Ankara'ya 'uçuşlara derhal son verme' çağrısı yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı dün de, Türkiye'nin Ege'deki uçuşlarını Büyükelçi Burak Özügergin nezdinde protesto etmiş, bu uçuşları 'kabul edilemez bir provokasyon' olarak nitelemişti.

ANKARA'DAN 'DİYALOG ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜM' VURGUSU

Dışişleri Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç ise Yunanistan'ın bu suçlamalarına yanıtında şu ifadeleri kullandı:

"Yunanistan Hava Kuvvetleri, 26-28 Nisan 2022 tarihleri arasında ülkemiz kıyılarına yakın provokatif uçuşlar gerçekleştirmiş, Didim, Datça ve Dalaman’da ülkemiz hava sahasını defalarca ihlal etmiştir. Hava Kuvvetlerimiz, bu provokatif uçuşlara ve ihlallere, angajman kuralları gereği karşılık vermiştir. Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan iken, ülkemizin asılsız iddialarla suçlanması iki ülke arasında son dönemde oluşan pozitif gündem ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmamaktadır.

Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, Yunan tarafının tahrikkar eylem ve söylemlerine son vermesini, gerek ikili gerek NATO bünyesinde başlatılan Güven Arttırıcı Önlemler sürecini samimiyetle desteklemesini bekliyoruz. Türkiye’nin, hava sahası genişliği dâhil, tüm Ege sorunlarının uluslararası hukuka uygun olarak Yunanistan’la samimi bir diyalog çerçevesinde çözülmesine yönelik tutumunda bir değişiklik yoktur." (Kısa Dalga)

Gündem