Dışişleri'nden UNESCO'ya yanıt: "Ayasofya ve Kariye Türkiye'nin mülküdür, titizlikle korunmaktadır"

Dışişleri'nden UNESCO'ya yanıt: "Ayasofya ve Kariye Türkiye'nin mülküdür, titizlikle korunmaktadır"
UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin kararına ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı "Ayasofya ve Kariye tarihi, kültürel ve dini değerler bakımından titizlikle korunmaktadır" dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) bağlı Dünya Mirası Komitesi'nin Genişletilmiş 44. Oturumu'nda "İstanbul'un Tarihi Alanları" ile ilgili kararına ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Açıklamada "Ayasofya ve Kariye Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve tarihi, kültürel ve dini değerler bakımından titizlikle korunmaktadır" denildi.

Ayrıca "Her iki anıtsal yapıda devam etmekte olan restorasyon ve diğer düzenlemeler UNESCO standartları bakımından olumsuz bir etki yaratmamakta, bilakis 2019, 2020 ve 2021'de düzenlenen UNESCO Misyonlarında görüldüğü üzere, Ayasofya ve Kariye'nin orijinalliğinin ve bütünlüğünün korunmasısnı amaçlamaktadır" ifadelerine yer verildi.

"Halen ülkemizin gözlemci olduğu Dünya Miras Komitesi'nin Genişletilmiş 44. Oturumu sırasında kabul edilen kararda, Danışma Misyonu raporları ve sahadaki durumla çelişen ifadeler bulunduğu hayretle görülmüştür" denilen açıklamada "Türkiye, mevcut uygulamalar, sahadaki durum ve Danışma Misyonu raporlarıyla uyumsuz; önyargılı, taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığı anlaşılan UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin İstanbul’un tarihi alanlarına yönelik kararının konuyla ilgili maddelerini reddetmektedir" denildi. Bu durumun toplantı sırasında Türkiye heyetince yapılan bir beyanla kayda geçirildiği ifade edildi.

Dışişleri açıklamasında "Türkiye, 1983 yılından bu yana taraf olduğu 1972 tarihli Dünya Miras Sözleşmesi’ne taahhütleri çerçevesinde Dünya Miras Listesi'nde kayıtlı alanlarına yönelik hak, yetki ve sorumluluklarının bilinciyle, alanların korunmasına yönelik özenli ve titiz çalışmalarına devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'yı ve hemen ardından Kariye'yi geçen yıl camiye dönüştürmüştü. Her iki kültürel varlık da camiye dönüştürülme kararı öncesinde müze statüsündeydi.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Çin'de düzenlenen ve miras listesinin gözden geçirdiği toplantısında Türkiye'den iki kültürel varlıkta yapılan değişikliklerle ilgili 1 Şubat 2022 tarihine kadar rapor istedi.

Kararında Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin etkileri konusunda "derin endişe" duyduğunu belirten Komite, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında Komite'ye bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından derin üzüntü duyduğunu da ifade etti.

Doğal ya da kültürel bir varlığın Dünya Mirası listesine alınabilmesi için Üstün Evrensel Değer ölçütünü karşılaması gerekiyor. Komite'nin bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alma, hatta tamamen listeden çıkarma yetkisi bulunuyor.

DW, AFP / EC, BÖ

Deutsche Welle Türkçe

Gündem