DİSK Başkanı Çerkezoğlu taleplerini açıkladı: Asgari ücret yılda kaç kez güncellenmeli?

DİSK Başkanı Çerkezoğlu taleplerini açıkladı: Asgari ücret yılda kaç kez güncellenmeli?
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ara zam yapılmayacağı yönünde hükümetten gelen açıklamalara tepki göstererek "Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu dönemde yılda tek bir asgari ücret olsun demek, milyonları yoksulluğa mahkum etmektir" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söyledi.

BloombergHT televizyonuna konuk olan Çerkezoğlu, özetle şunları dedi:

"Enflasyonu ücretleri baskılayarak, halkın alım gücünü düşürerek ve talebi kısarak düşürmeye çalışmak, hem milyonlarca işçinin olağanüstü derecede yoksullaşmasına yol açacak hem de enflasyonla mücadele açısından etkin bir yol olmayacak.

Enflasyonu yaratan asıl neden kur ve maliyet artışları ile aşırı kârlar. Halkın alım gücü düşerken sermaye kesiminin yüksek kârlar elde ettiği görülmeden enflasyonla etkin bir mücadele olamaz.

Dar gelirlinin, asgari ücretlinin gıda enflasyonu TÜİK rakamlarıyla bile yüzde 110'lara dayandı. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir dönemde yıl içinde tek bir asgari ücret olsun demek, milyonları aslında açlığa yoksulluğa mahkum etmek demektir.

Asgari ücret ortalama ücret haline geldi. Asgari ücrete ara zam yapılmaması özel sektörde toplu sözleşmesiz çalışan milyonlarca çalışanın da zam almaması ve yoksullaşması anlamına gelecek.

Yıl ortasında asgari ücret tespit komisyonu toplanmalı ve sadece enflasyonu değil büyümeyi de hesaba katarak zam yapılması gerekir." (Kısa Dalga)

Ekonomi