DİSK İstanbul’dan Ankara’ya yürüyor: ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet’

DİSK İstanbul’dan Ankara’ya yürüyor: ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet’
DİSK, "Gelirde Adalet, Vergide Adalet" talebiyle İstanbul'dan yürüyüş başlattı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz ama ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz” dedi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Gelirde Adalet, Vergide Adalet" talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu'nun bugün İstanbul Söğütlüçeşme'den başlattığı yürüyüş, 17 Kasım’da Ankara’da son bulacak.

“Cumhuriyet tarihinin en büyük bölüşüm krizi”

Birgün’de yer alan habere göre, Arzu Çerkezoğlu, yürüyüşün başlangıcında yaptığı açıklamada, "Bugün gelirde adalet, vergide adalet, ülkede adalet diyerek İstanbul'dan Ankara'ya bir yürüyüş başlatıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük bölüşüm krizini yaşadığımız bir süreçteyiz. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına büyük bir bölüşüm kriziyle beraber girdik" dedi.

“Ürettiğimiz değerden pay alamıyoruz”

disk-ankara-yuruyusu.jpg

"Bu ülkenin bütün güzelliklerini ve değerlerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, kadınların ve gençlerin ürettiğimiz değerden aldığı pay her geçen gün daha da düşüyor" diyen Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz ama ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz. Bir taraftan yüksek enflasyon, diğer taraftan hayat pahalılığı ve üzerimizdeki vergi yükü nedeniyle her gün daha da yoksullaşıyoruz. Son iki yıldır 'Gelirde Adalet, Vergide Adalet' diyerek Türkiye'nin dört bir yanında adım adım, karış karış bir mücadele sürecini sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl işyerlerinden başlayan bu sesi Ankara'ya kadar taşıdık. Ancak vergide adalet talebimizi, insanca yaşayacak bir ücret talebimizin karşılanması bir yana dursun, ülkeyi yöneten siyasi iktidar gerçek enflasyon karşısında, ücretlerimizin her gün daha fazla gerilemesi karşısında herhangi bir adım atmıyor."

İktidarın işçilerin üzerindeki vergi yükünü daha fazla artırarak yoksullaşmaya sebep olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, "Ülkeyi yöneten AKP iktidarının siyasal ve sınıfsal tercihlerinin sonucunu yaşıyoruz. Bugün Türkiye'de bir ortalama ücret haline gelmiş asgari ücret bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile çok altında. Bununla da kalmıyorlar, vergi yükü her gün daha fazla artıyor" dedi.

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın”

"Bir ülkede dolaylı vergiler ne kadar yüksekse o ülkede vergi adaletsizliği de o kadar fazladır" diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"O nedenle biz az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi için Ankara'ya yürüyoruz. Daha ücretimizi almadan vergimizi ödüyoruz. Gelirimizden ödediğimiz bu verginin hem oranı çok yüksek hem de gelir vergisi dilimleri bilerek düşük belirlendiği için yılın ilk aylarında sanki zenginleşmişiz gibi bir üst vergi dilimine geçiyoruz, daha fazla vergi ödüyoruz."

disk3.jpg

Arzu Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından DİSK'liler, yürüyüşe başladı.

Yürüyüşe DİSK yöneticilerinin yanı sıra bağlı sendikaların üyeleri de katılıyor.

DİSK yöneticilerinin ilk durağı Gebze olacak. Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir güzergâhlarını takip edecek olan DİSK’liler, güzergâhta bulunan il ve ilçelerde basın açıklamaları yapacak. (Kısa Dalga)

Gündem