DİSK’ten Bakan Bilgin’e hodri meydan: “Hangi sendikalar ‘8 binin çok üzerine çıkmayın’ demişse tek tek açıklasın”

DİSK’ten Bakan Bilgin’e hodri meydan: “Hangi sendikalar ‘8 binin çok üzerine çıkmayın’ demişse tek tek açıklasın”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Sendikalar ‘8 binin çok üzerine çıkmayın’ dediler” açıklaması sonrası DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Bu sözleri hangi sendikalar söylemişse tek tek açıklamak zorunda” diyerek rest çekti.

Yeni yılda uygulanacak asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 506 liraya yükseldi. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için Türk-İş 9 bin lira teklif etmiş, TİSK’in ise 8 bin 500 TL önerdiği öğrenilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün Habertürk canlı yayınında asgari ücrete ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Asgari ücret hakkında konuşan Bilgin, görüşmeler sırasında sendika başkanlarının da taleplerini aldıklarını belirterek, "Bana gelen en önemli şey, bakın bu Türkiye'deki sendikacılığın toplu sözleşme düzeninin bu konuda bir anlamda kendisini eleştirel şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan bir sonuçtan bahsedeceğim. O da şu: 'Siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız.' İşçi sendikaları. Neden? 'Çünkü bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, o zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler.' Bunu, Türkiye'de ilk defa söylüyorum" diye konuştu.

Ardından, "Sendikalar, '8 bin liranın üzerine çıkmayın' mı dediler?" sorusu üzerine Bilgin "Rakamı söylemeyeyim ama '8 binin çok üzerine çıkmayın.' dediler" ifadesini tekrar etti.

“Tüm sendikaları töhmet altında bırakıyor”

Kısa Dalga’ya konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Bakan Bilgin'i, "8 binin çok üzerine çıkmayın" dediğini iddia ettiği sendika temsilcilerinin isimlerini açıklamaya çağırdı.

Aksi takdirde Bilgin'in "suçlayıcı" konuma düşeceğini belirten Serdaroğlu, “Bakan Beyin böyle laflar etmesi tüm sendikaları töhmet altında bırakır. Bu sözleri kim söylediyse, hangi sendika böyle bir talepte bulunup görüş belirtmişse Bakan bunları tek tek açıklamak zorundadır. Aksi takdirde Bakan Bilgin sendikaları suçlayıcı bir konuma düşer” dedi.

adnan-serdaroglu.jpeg
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu

“Bakan Bey sol gösterip sağ vurmayı seviyor”

“Bakan Bey sol gösterip sağ vurmayı seviyor” diyen Serdaroğlu, “Hem işçileri korur gibi yaparken sonradan yapması gerekeni yapmak yerine hükümetin ya da sermayenin kendisine söylediği şeyi iştahla yerine getiriyor. Daha önce bir konfederasyonda görev yapmış bir Bakanın, kendi konfederasyonunun açıklamış olduğu açlık ve yoksulluk sınırı raporlarının bilimsel değil diye reddetmesi çok ilginç bir durum. Bir devlet yöneticisi tutarlı olmalıdır” diye konuştu.

Öte yandan DİSK’in yakın zamanda, Bakan Bilgin'in iddialarına yanıt niteliği de taşıyacak bir yazılı açıklama yapacağı öğrenildi.

Özel Haber